agenda

Amsterdam Vluchtstad

Bezoek Anne Franks voormalige woonhuis

4 mei 2019

Bezoek op 4 mei het voormalige woonhuis van Anne Frank aan het Merwedeplein in Amsterdam en leer meer over de plek waar Anne woonde voordat ze met haar familie moest onderduiken.

Annemarie Bekker, medewerker van de Anne Frank Stichting, vertelt over Anne Franks jaren aan het Merwedeplein, gaat in op de restauratie en inrichting van Anne Franks voormalige woonhuis en licht de huidige bestemming van het huis als vluchtschrijvershuis toe.

Aanmelden

Dit verhaal wordt verteld op zaterdag 4 mei om 10.00, 11.00, 12.00 en 13.00 uur. Aanmelden is noodzakelijk via merwedeplein@annefrank.nl. Er is plek voor circa 20 personen per programma. Uiterlijk 1 mei hoor je of er plaats is en op welk tijdstip je welkom bent.

Merwedeplein

De familie Frank woont van december 1933 tot juli 1942 in het huis aan het Merwedeplein 37-2. Anne is vier jaar wanneer zij van Frankfurt am Main naar Amsterdam verhuist, met haar ouders Otto en Edith en zus Margot. Foto’s tonen een onbezorgde jeugd, voor de inval van de nazi’s in Nederland. Bekend zijn de enige bewegende beelden van Anne Frank, van 22 juli 1941, de dag waarop haar buurmeisje trouwt. Anne kijkt uit het raam naar de bruid en bruidegom.

Amsterdam Vluchtstad

Sinds 1997 biedt het voormalig woonhuis van de familie Frank aan het Merwedeplein tijdelijk onderdak - vaak voor een periode van een jaar - aan een schrijver, dichter of journalist die in zijn of haar land omwille van zijn geschriften wordt vervolgd, bedreigd, of anderszins in zijn of haar schrijverschap wordt belemmerd. In dat jaar sloot Amsterdam zich officieel aan bij het internationale netwerk van Vluchtsteden, dat door Salman Rushdie in het leven is geroepen. Momenteel woont de Koerdische dichter en vertaler Kawa Nemir in het Amsterdam Vluchtstad-appartement.

Open Joodse Huizen

De openstelling van Anne Franks voormalige woonhuis is onderdeel van Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet. Het volledige programma is te vinden op openjoodsehuizen.nl en huizenvanverzet.nl