nieuws

ALMA voor Bart Moeyaert

2 april 2019

De Vlaamse auteur Bart Moeyaert is de winnaar van de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) 2019. De prijs is de grootste prijs ter wereld voor kinder- en jeugdliteratuur en wordt beschouwd als de ‘Nobelprijs voor jeugdliteratuur’. De prijs, ter waarde van 5 miljoen Zweedse kronen (ca. € 480.000) wordt jaarlijks uitgereikt door de Swedish Arts Council. Moeyaert werd dit jaar voor de zestiende maal genomineerd, en kreeg de prijs toegekend op Bologna’s Children’s Book Fair.

De jury selecteerde Moeyaert uit een lange lijst van genomineerden uit meer dan zestig verschillende landen.

Bart Moeyaert’s condensed and musical language vibrates with suppressed emotions and unspoken desires. He portrays relationships at crisis point with a cinematic immediacy, even as his complex narratives suggest new ways forward. Bart Moeyaert’s luminous work underscores the fact that books for children and young people have a self-evident place in world literature.

— De jury

Photo: Susanne Kronholm

Foto: Susanne Kronholm

Bart Moeyaert

Bart Moeyaert werd geboren in 1964 en woont in Antwerpen. Hij debuteerde op 19-jarige leeftijd met de prijswinnende roman Duet met valse noten (1983). Zijn talrijke en diverse oeuvre omvat meer dan vijftig titels, variërend van prentenboeken en young-adultromans tot poëzie. Zijn werk werd in meer dan twintig landen gepubliceerd. Ook schrijft hij televisie- en theaterscenario’s, vertaalt hij romans en doceert creatief schrijven. In 2016 was hij artistiek intendant van het Nederlands-Vlaamse gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse.

De Astrid Lindgren Memorial Award wordt door de Zweedse kroonprinses Victoria uitgereikt tijdens een ceremonie in concertgebouw in Stockholm op 27 mei.

Links