nieuws

Mathijs Deen wint Halewijnprijs

1 april 2019

Mathijs Deen kreeg op zondag 31 maart, de slotavond van de Boekenweek, de Halewijnprijs toegekend. De prijs wordt jaarlijks toegekend door de stad Roermond aan een literair talent dat extra belangstelling verdient en bestaat uit een geldbedrag van € 1500 en een bronzen beeld van kunstenaar Dick van Wijk.

Het werk van Mathijs Deen gaf de jury “een gevoel van eeuwigheid, van schoonheid, van troost, dat ons niet meer verlaat. Zijn enorme verbeeldingskracht en buitengewoon literair talent voeren ons mee over de wegen van Europa, alsof we er zelf bij zijn geweest. We wáren erbij. We blijven erbij. We laten hem niet meer los...”

De overige genomineerden waren Hans Dekkers, Emily Kocken, Bart Koubaa, Peter Lenssen en Meindert Talma. De jury van de Halewijnprijs bestond uit Peter Altena, Annelies Eisinga, Pon Kranen en Philo Offermans.

Mathijs Deen

Mathijs Deen (1962) is schrijver en radiomaker voor VPRO Radio. Zijn verhalenbundel Brutus heeft honger (2011) werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. In 2013 publiceerde hij het alom geprezen De Wadden, waarvan 25.000 exemplaren zijn verkocht. In 2016 verscheen een heruitgave van zijn roman Onder de mensen (waarvan onlangs de Duitse vertaling van de hand van Andreas Ecke verscheen). In februari 2018 verscheen verhalenbundel Over oude wegen. Een reis door de geschiedenis van Europa.

Links