weblog

Ons Büro in Berlijn

Pieter Steinz – 27 november 2012

Een volle zaal in de Nederlandse ambassade in Berlijn werd dinsdag ondergedompeld in de wereld van J.J. Voskuil. Ter gelegenheid van de Duitse vertaling van deel 1 van Het Bureau, de romancyclus in zeven delen over de beslommeringen van de wetenschappelijk ambtenaar Maarten Koning, discussieerden Duitsers en Nederlanders over het succes van Voskuil in Nederland en de kansen van Das Büro op de Duitse markt. De kritieken zijn goed, de lezersreacties ook, nu de verkopen nog.

Voskuil-avond in Nederlandse ambassade in Berlijn

Voor sommige Nederlanders in de grote zaal van de ambassade (ontwerp Rem Koolhaas) was het een hele zit: twee uur zonder pauze over één boek. De Duitsers zijn wat meer gewend en leken er geen genoeg van te krijgen. De J.J. (‘Jot Jot’) Voskuil-avond in Berlijn – georganiseerd door de Nederlandse Ambassade, het Letterenfonds en uitgever C.H. Beck – was met meer dan 120 bezoekers een publiekssucces, waaraan zeker de goede recensies van Das Büro 1 – Direktor Beerta zullen hebben bijgedragen. Na een inleiding door de criticus en moderator Peter Urban-Halle (ook vertaler uit het Deens) waren er speeches van ambassadeur Marnix Krop, van Letterenfonds-directeur Pieter Steinz en vertaler Gerd Busse, alsmede een voorlezing van scènes uit Direktor Beerta door de Beck-redacteur Ulrich Nolte. Daarbij leidden vooral de passages over een bizar sollicitatiegesprek en een ruzie over het kerstkaartenverstuurbeleid tot algehele hilariteit. De avond werd afgesloten met een discussie, waarin vooral werd gezocht naar een verklaring voor het succes van Het Bureau in Nederland, en waarin Ulrich Nolte Het Bureau op overtuigende wijze beschreef als de Nederlandse À la recherche du temps perdu.

Meer informatie

Pieter Steinz

Directeur

bureau

Pieter Steinz (1963-2016) was van maart 2012 tot augustus 2013 directeur van het Nederlands Letterenfonds. Van de reizen die hij maakte voor het fonds deed hij verslag in een serie blogs. Pieter publiceerde non-fictie bij Nieuw Amsterdam en artikelen op de weblog Read Around the Globe, in de boekenbijlage van NRC Handelsblad en in het muziektijdschrift Heaven.

[email protected]

lees meer