agenda

Podium Mozaïek, Amsterdam

Granate Festival

31 maart 2019

Op 31 maart, de slotdag van de Boekenweek, organiseert Granate een eendaags festival vol film, poëzie, muziek en dans. Het festival sluit qua thema aan bij het Boekenweekthema ‘De moeder de vrouw’. In de ochtend is er ontbijt met filmvertoning van Dance Iranian Style, ‘s middags wordt het Gilgamesh-epos vertolkt en het festival wordt ‘s avonds afgesloten met het Great Granate Gala.

Dance Iranian Style

De docu-fictie Dance Iranian Style van de Iraans-Nederlandse regisseur Farshad Aria heeft in Nederland en buitenland veel prijzen gewonnen. Om 10:00 uur wordt de film vertoond, waarna twee deskundigen en de scenarioschrijver/producer van de film Nafiss Nia in gesprek gaan over het leven van vrouwelijke vluchtelingen in Nederland.

Reading Gilgamesh

Het Gilgamesh-epos is bijna vijfduizend jaar oud en een van de oudste gedichten ter wereld. Het is van grote invloed geweest op de literatuur uit het Midden-Oosten. De twaalf hoofdstukken worden tijdens het middagprogramma vertolkt door twaalf teams, bestaande uit een dichter of schrijver en een gastkunstenaar die door hen gekozen is. Mime, muziek, dans, theater en film passeren alle de revue, en het epos wordt voorgedragen in allerlei talen: van onder andere Nederlands tot Perzisch, Tsjechisch, Sarnami, Jiddisch, Bosnisch en Gronings dialect.

Gala voor de Vrouwelijke Dichter

Het avondprogramma wordt gewijd aan vrouwelijke dichters, met optredens van 84 woordkunstenaars die een (fragment van) een gedicht zullen voordragen over 'De moeder de vrouw'. Na het gala is er nog een afterparty met wereldmuziek.

Voor alle programmaonderdelen kunnen losse tickets worden gekocht, maar er zijn ook passe-partouts beschikbaar voor het hele festival.

Links