agenda

Uitreiking Else Otten Übersetzerpreis aan Ira Wilhelm

11 april 2019

Op donderdag 11 april 2019 wordt de Else Otten Übersetzerpreis uitgereikt aan Ira Wilhelm voor Die Fremde, haar vertaling van De bekeerlinge van Stefan Hertmans. Ze ontvangt de prijs in Berlijn, ten huize van Algemene Afvaardiging van de Vlaamse regering in Duitsland. Collega-vertalers en andere belangstellenden zijn van harte welkom op deze avond. Gelieve wel vooraf te reserveren.

De prijsuitreiking en aansluitende receptie zullen plaatsvinden op donderdag 11 april 2019 vanaf 19u30 bij de Vlaamse Vertegenwoordiging in Berlijn.

Programma

  • Verwelkoming
  • Julia Graf (Hanser Berlin) vertelt over de totstandkoming van de vertaling
  • Voorlezing uit het juryrapport
  • Uitreiking van de Else Otten Übersetzerpreis 2018 door Koen Haverbeke (Algemeen Afgevaardigde van de Vlaamse regering in Duitsland) en Beate Gerlings (hoofd afdeling Cultuur en Communicatie van de Nederlandse Ambassade in Berlijn)
  • Laudatio door Stefan Hertmans (video)
  • Journaliste Bettina Baltschev interviewt Ira Wilhelm
  • Ira Wilhelm leest een fragment voor uit haar bekroonde vertaling
  • Receptie

Else Otten Übersetzerpreis

Met de Else Otten Übersetzerpreis bekronen het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren elke twee jaar de beste Duitse vertaling van een Nederlandstalig boek. Aan de prijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden. Eerdere winnaars zijn Annette Wunschel, Bettina Bach, Rainer Kersten, Gregor Seferens, Marlene Müller-Haas, Helga van Beuningen, Hanni Ehlers, Waltraud Hüsmert, Andreas Ecke en Christiane Kuby. De jury voor deze editie bestond uit Lutgart Missinne van de universiteit van Münster en vertalers Bettina Bach en Annette Wunschel.

De prijsuitreiking is georganiseerd door de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse regering in Berlijn, de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden, het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Aanmelden voor 8 april 2019 per mail: [email protected].

portret en cover

Ira Wilhelm

Elders op deze website leest u het persbericht waarmee bekend is gemaakt dat de Else Otten Übersetzerpreis 2018 naar Ira Wilhelm gaat.

Locatie Algemene Afvaardiging van de Vlaamse regering in Duitsland

Jägerstraße 52-53
10117 Berlijn
Duitsland
berlin@flanders.eu