nieuws

Kanshebbers AKO Literatuurprijs

2 oktober 2012

Zes auteurs komen in aanmerking voor de AKO Literatuurprijs 2012. Vijf van de genomineerde romans kwamen tot stand met een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds. Het gaat om Stephan Enter (Grip), Mensje van Keulen (Liefde heeft geen hersens), Elvis Peeters (Dinsdag), Peter Terrin (Post Mortem) en Anton Valens (Het boek Ont). De zesde kandidaat is Arnon Grunberg met De man zonder ziekte. Hij ontving de prijs al twee keer; in 2000 voor Fantoompijn en in 2004 voor De asielzoeker. Vorig jaar won Marente de Moor met haar roman De Nederlandse maagd.

Op maandag 29 oktober a.s. wordt in Den Haag bekendgemaakt wie de winnaar is van de AKO Literatuurprijs; het actualiteitenprogramma Nieuwsuur doet hiervan live verslag.

In de aanloop naar de prijsuitreiking worden de genomineerde auteurs en hun boek bij BorderKitchen voorgesteld. Deze literaire middag zal plaatsvinden op zondag 14 oktober in Theater aan het Spui in Den Haag. Met optredens van Stephan Enter, Mensje van Keulen, Elvis Peeters, Peter Terrin en Anton Valens, voordrachten van acteurs van het Nationale Toneel en muziek van Dyzack. De middag begint om 14.00, kaarten zijn à € 7,50 verkrijgbaar via Theater aan het Spui: bel 070-346 5272 of mail [email protected].

Stephan Enter, Mensje van Keulen en Anton Valens waren respectievelijk in april, mei en juni 2012 te gast in de live talkshow Letteren &cetera van Letterenfonds-directeur Pieter Steinz. Hier kunt een compilatie bekijken van de mei-editie van Letteren &cetera, die geheel in het teken stond van het korte verhaal, en waarin naast Mensje van Keulen ook Herman Koch en vertaler Sjaak Commandeur werden geïnterviewd.