nieuws

Sylvia Weve wint Max Velthuijs-prijs

26 maart 2019

Illustrator Sylvia Weve is de winnaar van de Max Velthuijs-prijs 2019, de grootste oeuvreprijs voor kinderboekillustratoren. De prijs wordt driejaarlijks uitgereikt door de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde en is goed voor € 60.000.

De jury bestond dit jaar uit Brian Elstak, Olivia Ettema, Jet van Overeem, Floor Rieder en Emilie Sitzia. Weves illustraties 'getuigen van lef' en zijn 'trefzeker', aldus de jury. 'Voor elk boek, elk verhaal put Weve uit een palet aan technieken, beeldende middelen en stijlen', schrijft de jury in haar rapport. De prijs wordt in september uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Literatuurmuseum.

'Van pentekening en geschilderd werk tot aan digitale collage. Met afwisselend in de hoofdrol: lijn, vorm, of juist kleur. Van eenvoudig en gestileerd tot aan barok. Humoristisch, poëtisch, of een tikkeltje surrealistisch. Weve kan het en doet het. Ze kiest niet alleen waar het verhaal om vraagt, maar ook waar ze zelf zin in heeft.'

In 2015 won Weve samen met Bette Westera al de Woutertje Pieterse Prijs voor de dichtbundel Doodgewoon en in 2013 ontving Weve het Gouden Penseel voor haar illustraties bij Aan de kant ik ben je oma niet!, eveneens geschreven door Bette Westera.

Omslagafbeeldingen 'Aan de kant ik ben je oma niet!' en 'Doodgewoon'

Weve illustreerde meer dan 150 kinderboeken van diverse auteurs; de laatste jaren werkt ze voornamelijk samen met Bette Westera. Verschillende van Weves titels werden ondersteund door het Letterenfonds vanuit de regeling Geïllustreerde kinder- en jeugdliteratuur. Ook werd door haar geïllustreerd werk vertaald in allerlei talen, waaronder het Arabisch, Chinees, Deens, Duits, Italiaans en Turks. In 2019 zal er een nieuw boek van Weve en Westera verschijnen bij uitgeverij Gottmer.

Links