nieuws

Radna Fabias wint De Coninckprijs

22 maart 2019

De Herman de Coninckprijs 2019 is op Wereld Poëziedag uitgereikt aan Radna Fabias voor haar debuutbundel Habitus. “Deze dichter speelt ongehinderd met alle mogelijke vormen tussen proza en poëzie, tussen gebonden en vrij, tussen wat hoort en wat ongehoord is. En dat met een allesoverstijgende en toch actuele thematiek,” schreef de jury. De prijs is goed voor € 7.500.

De andere genomineerden waren Frouke Arns, Maria Barnas, Paul Bogaert, Paul Demets en Stefan Hertmans. Met Habitus won Fabias eerder al de Awater Poëzieprijs en de C. Buddingh'prijs. Ook ontving ze op basis van dit debuut een startersbeurs van het Letterenfonds. Fabias staat ook op de shortlist van de Grote Poëzieprijs 2019; in de aanloop naar de prijsuitreiking op het Poetry festival (op 16 juni) maakt ze samen met de vijf andere genomineerden in april en mei een tournee door Nederland en Vlaanderen.

Uit het juryrapport:

"Wat bijna alle dichters bindt, is hun bezorgdheid over de maatschappij waarin wij nu leven. Maar één bundel sprong eruit. Vereend bewonderde de jury het schitterende talent, dat een vitalistische vernieuwende woordkracht toont. Een talent dat dicht met swingende, dwingende ritmiek, dat herhalingen inzet om subtiel vragen te stellen, en dat zich buiten alle grenzen wurmt."

Radna Fabias (c) Wouter le Duc en omslag Habitus

Links