nieuws

Open oproep

Residentie Dragon Hall Cottage in Norwich

19 maart 2019

Het Letterenfonds biedt een nieuwe residentiemogelijkheid aan in het Engelse Norwich. Oktober 2019 is er ruimte voor een verblijf van een maand voor een beginnend auteur. De residentie is een samenwerkingsverband met het National Centre for Writing. Tot 1 mei 2019 kunnen auteurs (in alle literaire genres) een aanvraag indienen voor een verblijf in Dragon Hall Cottage. De voorkeur gaat uit naar schrijvers die werken aan een tweede of derde boek.

Het National Centre for Writing werd opgericht in 2018 om nationale en internationale literaire uitwisseling te stimuleren vanuit de uitvalsbasis in Dragon Hall Cottage in Norwich, dat zich als 1 van de 28 steden wereldwijd Unesco City of Literature mag noemen. Dragon Hall werd gebouwd in 1430 door handelsman Robert Toppes, waarna het uitgroeide tot een waar middeleeuws handelscentrum. De afgelopen vijfhonderd jaar bekleedde het gebouw diverse functies, tot het uiteindelijk in de 21e eeuw werd omgetoverd tot internationaal centrum voor literaire en culturele uitwisseling. In het bijbehorende Dragon Hall Cottage – een klein huisje met een tuin – vinden internationale schrijvers een tijdelijk onderkomen om rustig te kunnen werken.

Dragon Hall

Nederland en Norwich

Norwich kent een rijke gedeelde geschiedenis met Nederland door handel en migratiestromen. Een van die golven bracht ook de ‘vreemdelingen’ mee – een groep protestantse vluchtelingen uit de katholieke Lage Landen die de textielindustrie nieuw leven zouden inblazen. Via de rivier werden goederen vanuit de hele wereld ingevoerd naar Norwich, een reis die meestal via de Lage Landen verliep. Tegen de 16e eeuw was circa een derde van de bevolking van Norwich afkomstig uit de Lage Landen. Die Nederlandse erfenis is nog altijd zichtbaar – in architectuur en bouwkunde, in familienamen en de lokale voetbalclub The Canaries.

Dragon Hall

De residentie

In oktober is er in Dragon Hall Cottage plek voor een Nederlandse auteur om de nalatenschap van de gedeelde geschiedenis van Norwich en Nederland te vieren. De residentie bij het National Centre for Writing valt onder Wanderlust, het Letterenfondsprogramma voor talentontwikkeling in internationale context. Bij de selectie wordt daarom prioriteit gegeven aan talentvolle jonge schrijvers die aan hun tweede of derde boek werken. Het National Centre for Writing biedt informatie over het literaire leven en erfgoed van Norwich en ondersteunt bij het leggen van contacten voor onderzoek en met lokale schrijvers en kunstenaars. Ook zijn er maandelijkse schrijf- en redactieworkshops, debatten, presentaties en andere evenementen waaraan de residenten kunnen deelnemen. Een opdrachttekst maakt onderdeel uit van de residentie. Reis- en verblijfskosten worden vergoed en de auteur ontvangt een beurs van £ 2.000.

Dragon Hall

Aanmelden

Schrijvers die in aanmerking willen komen voor een verblijf kunnen voor maandag 1 mei 2019 een gemotiveerd (onderzoeks)plan en cv indienen bij het Nederlands Letterenfonds. De aanvraag geeft een zo concreet mogelijk beeld van uw plannen en het belang van het verblijf in Norwich voor uw werk en ontwikkeling als schrijver. Een adviescommissie van het Letterenfonds maakt de uiteindelijke selectie waarbij wordt gelet op de literaire kwaliteit van eerder werk van de aanvrager, de kwaliteit van het plan en de relevantie van het verblijf voor de artistieke ontwikkeling. Een gesprek met de adviseurs kan deel uitmaken van de selectieprocedure.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Raoul Markaban van het Nederlands Letterenfonds, via het algemene telefoonnummer 020 - 520 73 00 of per e-mail: r.markaban@letterenfonds.nl

Raoul Markaban

Contact

Raoul Markaban

Subsidiespecialist

[email protected]