agenda

uitverkocht

Vertaalkwartaal: een Finse avond

26 maart 2019

http://www.pantheonboekhandel.nl/index.php/lezingen/1687-vertaalkwartaal-tove-jansson

Onder de titel Vertaalkwartaal presenteren het Letterenfonds en Schwob in samenwerking met Pantheon Boekholt en Mariekes Boekenlab een reeks literaire avonden over de kunst van het vertalen. Tijdens de eerste aflevering op 26 maart is Fair Play van Tove Jansson onderwerp van gesprek, over twee kunstzinnige vrouwen. Vertaler Kim Liebrand vertelt over het vertalen van het boek.

Hoe was het om dit boek te vertalen, waar liep ze tegenaan? Wat betekent vertalen voor haar? Had Jansson stopwoordjes? En alles wat u verder maar wilt vragen.

Fair Play

Fair play beschrijft de liefde tussen twee vrijzinnige vrouwen op leeftijd, Mari en Jonna. De een is schrijfster, de ander kunstenares, allebei wonen ze in hun eigen appartement in hetzelfde gebouw in Helsinki. Overdag werken ze in hun eigen huis, ’s avonds kijken ze samen oude Franse films, en de zomers brengen ze door in hun huisje op een piepklein onbewoond eiland voor de Finse kust. In glashelder, filosofisch proza beschrijft Jansson de kleine dagelijkse strubbelingen en de momenten van humor en vreugde, het fundamentele wederzijdse respect en de generositeit die de bouwstenen zijn van een gelukkige relatie. Jansson schreef dit boek op 75-jarige leeftijd en baseerde het verhaal van Mari en Jonna op haar eigen langdurige relatie met kunstenares Tuulikki Pietilä.

Praktische info

  • Aanvang: 19.00 uur, welkom vanaf 18.45 uur, inclusief Finse hapjes
  • Kosten: zonder boek: €9, inclusief boek: (t.w.v. €20,99) €25,50
  • Reserveren via [email protected] of 020-6229488, er is beperkt plek
  • Locatie: Pantheon Boekhandel, Sint Antoniebreestraat 132-134 Amsterdam

Links

  • Meer informatie over het boek, de auteur en vertaler op Schwob.nl