agenda

Vervolg literaire tour de France

Les Phares du Nord: Livre Paris

15-19 maart 2019

Vrijdag 15 maart start Livre Paris, Frankrijks grootste boekenbeurs. Nederland presenteert er digitale literatuur in het gastlandpaviljoen, acht Nederlandse en Vlaamse auteurs treden op verschillende podia op, en Nederlandse en Franse uitgevers bespreken trends op het gebied van poëzie. Met deze klinkende aanwezigheid geeft Nederland het startschot voor het vervolg op de Les Phares du Nord-campagne, deze literaire tour de France telt in 2019 vijftien etappes.

Livre Paris

Op Livre Paris, dat van 15 tot en met 18 maart plaatsvindt, heeft het Letterenfonds samen met de Nederlandse ambassade in Parijs een stand op het gastlandpaviljoen ‘Le Pavillon d’Europe’ die geheel in het teken staat van digitale literatuur. Zo kan het beurspubliek een drietal apps en VR-installaties ontdekken: Puzzling Poetry Schatkist, Tafelgeheim / Out of Sight en Een verre reis. Frank Westerman, Anita Terpstra, Typex, Jan Paul Schutten, Luuk van Middelaar, Stefan Hertmans, Peter van Dongen en Olivier van Beemen treden op verschillende podia op de beurs op. Op vrijdag 15 maart organiseren het Letterenfonds, de ambassade en het Bureau International de l’Edition (BIEF) een Café Pro over het uitgeven van poëzie. Peter Nijssen (De Arbeiderspers) gaat met Jean-Yves Reuzeau (Le Castor Astral) en Paul Gellings (poëzievertaler) in gesprek over de ontwikkelingen en trends op het gebied van het uitgeven van poëzie. Het gesprek wordt geleid door Margot Dijkgraaf.

Un long voyage

Les Phares du Nord - het vervolg

Met Les Phares du Nord wordt de literatuur uit Nederland en Vlaanderen gepresenteerd in Frankrijk – de tweede boekenmarkt in Europa en de vijfde boekenmarkt ter wereld. Deze intensieve campagne bracht vorig jaar al honderd Nederlandse en Vlaamse auteurs naar zo’n twintig Franse literaire festivals, beurzen en andere podia.

In 2019 zijn enkele tientallen Nederlandse auteurs in alle genres uitgenodigd door een vijftiental literaire festivals in Frankrijk. Zo wordt in mei het Maison de la Poésie omgetoverd tot een bruine kroeg voor Café Amsterdam (m.m.v. Jan Brokken, Adriaan van Dis, Anna Enquist, Herman Koch, Eva Meijer, Hagar Peeters, Frank Westerman en Tommy Wieringa), en is Nederland in juni gastland op het grootste poëziefestival van Frankrijk, de Marché de la Poésie, om in november groots over de finish te gaan als gastland op het Littératures Européennes festival in Cognac.

Links