agenda

Open Studio’s Van Eyck Academie

14-16 maart 2019

Tijdens de Open Studios (14, 15 en 16 maart 2019) van de Jan Van Eyck Academie opent ook de Schrijversstudio zijn deuren voor publiek. Schrijvers Jan Postma, Maarten van der Graaff, Vicky Francken en Sytske van Koeveringe zullen presenteren waar ze het afgelopen jaar aan hebben gewerkt tijdens hun verblijf aan de Van Eyck. Van der Graaff en Van Koeveringe verbleven in 2018 als writer-in-residence aan de multidisciplinaire Van Eyck Academie in het kader van Wanderlust, het programma voor internationale talentontwikkeling van het Letterenfonds.

Maarten van der Graaff schreef een science-fictiongedicht voor de reeks Schemerschijn: een serie publicaties van schrijvers vervaardigd op uitnodiging van de Van Eyck over schaduw en schemering. Op 15 maart geeft Van der Graaff een voorproefje van zijn gedicht dat in het voorjaar zal verschijnen, met een Engelse vertaling van Mia You.

Sytske van Koeveringe laat middels een installatie tijdens de Open Studios zien hoe de residentie haar de mogelijkheid heeft gegeven haar nieuwe werk met het maken van beelden te ondersteunen en ter plekke te realiseren. Ze leest dagelijks een fragment voor uit haar tweede boek in wording, dat tijdens haar verblijf contouren heeft gekregen.

Jan Postma leverde het derde deel van de reeks Schemerschijn: Geringere schepsels, een mengvorm van essay, fictie en fotografie. Vicky Francken die als dichter te gast was op de Van Eyck presenteert de vier gedichten die ze er schreef, met Engelse vertalingen van David Colmer.

De Schrijversstudio is continu geopend tijdens de Open Studios en de publicaties die er zijn ontstaan, zijn er te zien en verkrijgbaar in de Open Studios Bookshop.

Programma

Donderdag 14 maart 14:30-15:00

  • Jan Postma, presentatie Geringere schepsels (Schemerschijn #3)

  • Quenton Miller

  • Sytske van Koeveringe

Vrijdag 15 maart 14:30-15:00

  • Maarten van der Graaff

  • Lyndon Barrois Jr.

  • Sytske van Koeveringe

Zaterdag 16 maart 14:30-15:00

  • Vicky Franken, presentatie dichtbundel i.s.m. Sooji Lee en Karoline Swiezynski

  • Artun Alaska Arasli

  • Sytske van Koeveringe

Open oproep Van Eyck Academie 2019-2020

Ook in 2019 en 2020 biedt het Letterenfonds aan schrijvers de ruimte om minimaal twee maanden aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht te werken, te midden van internationale kunstenaars, ontwerpers, curatoren en denkers. Dit residentieprogramma maakt deel uit van Wanderlust, het programma voor talentontwikkeling in internationale context. Belangstellenden kunnen tot 1 mei 2019 een onderzoeksvoorstel indienen bij het Letterenfonds. Meer informatie en aanmelden.