agenda

Wiel Kusters in Bologna en Napels

10-18 april 2019

Wiel Kusters reist naar Italië ter promotie van de poëziebundel Carbone notata, een keuze uit zijn werk in Italiaanse vertaling door Marco Prandoni en Franco Paris, uitgegeven door Raffaelli Editore. Kusters doet op 11 en 12 april 2019 mee aan de derde editie van conferentie ‘Minatori di memorie’ aan de Universiteit van Bologna, gewijd aan de culturele herinnering van het mijnverleden in België en Nederlands-Limburg en meertaligheid.

Kusters groeide op met het Kerkraads dialect, waarin hij op zestienjarige leeftijd ook zijn eerste gedichten publiceerde. Daarna duurde het lang voordat hij weer (mondjesmaat) Kerkraads sprak en schreef. In zijn lezing in Bologna gaat hij in op het hoe en waarom van deze keuzes, en heeft hij aandacht voor het feit dat hij af en toe ook Duits gebruikt in zijn werk. Daarnaast vertelt hij over zijn samenwerking met de Roemeens-Duitse dichter Oskar Pastior (1927-2006), auteur van Der krimgotische Fächer (1978).

In Bologna treedt Kusters naast deze lezing ook op in literair café La confraternita dell'uva, waar de Italiaanse bloemlezing Carbone notata gepresenteert wordt. Daarna presenteert hij Carbone notata op de Universiteit van Napels en ontmoet de studenten Nederlands aldaar.

Links