agenda

Ghayath Almadhoun & Sana Valiulina

Gesprek: dictators en ballingschap

15 februari 2019

Vrijdagavond 15 februari gaat de Palestijns-Syrische dichter Ghayath Almadhoun in gesprek met Sana Valiulina over dictators, ballingschap, verbeelding en verzet in Spui25, Amsterdam.

Een grensoverschrijdend gesprek over het lot van de schrijver in ballingschap, over vervreemding, de voortdurende behoefte aan vertaling; maar ook over het gebruik van tegenspoed en de cruciale rol van de literaire stem bij het zoeken naar manieren van verzet.

Ghayath Almadhoun (c) Cato Lein, Sana Valiulina

Ghayath Almadhoun

Almadhoun (Damascus, 1979) werd in Nederland bekend door het duo-interview met Anne Vegter in Hier is… Adriaan van Dis (DWDD) vorig jaar, naar aanleiding van zijn nieuwe bundel ik hier jij daar over onvergelijkbare ervaringen van oorlog (vertaling Djûke Poppinga, Uitgeverij Jurgen Maas). In 2014 verscheen bij dezelfde uitgeverij, eveneens in vertaling van Djûke Poppinga, de bundel Weg van Damascus. Het oeuvre van Almadhoun werd in 2012 bekroond met de Klas de Vylders-prijs van de Swedish Writers Union.

Van januari tot juli verblijft hij als writer-in-residence op het NIAS in Amsterdam. Hij zal er werken aan zijn vijfde dichtbundel in het Arabisch, over leven, liefde in oorlogstijd, herinneringen die thuis werden en ballingschap als achtergrond voor een nieuwe literatuur.

Sana Valiulina

(1964) groeide op in Tallinn (Estland). Na haar studie Noorse taal- en letterkunde in Moskou emigreerde ze naar Nederland. Ze debuteerde in 2000 met de semi-autobiografische en veelbesproken roman Het kruis (Meulenhoff) over het leven in een Moskouse studentenflat, gevolgd door de novellenbundel Vanuit nergens met liefde. In 2006 kwam de doorbraak met het epische Didar en Faroek (Meulenhoff), gebaseerd op het leven van haar ouders tijdens het terreurbewind van Stalin, dat werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Daarop volgden bij Prometheus de romans Honderd jaar gezelligheid en Kinderen van Brezjnev en de essaybundel Winterse buien, die werd bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs 2017. In 2019 verschijnt haar nieuwe, historische roman Keizer tegen wil en dank. Werk van haar hand is vertaald in het Duits en Russisch.

Links