agenda

Leipzig am Meer

21-24 maart 2019

Het gastlandschap van Nederland en Vlaanderen op de boekenbeurs in Frankfurt in 2016 bracht een golf aan literaire vertalingen, optredens en auteurs naar Duitsland. Die golf rolt door: vorig jaar verschenen er 100 Duitse vertalingen van Nederlandstalige literatuur. En onder de noemer Leipzig am Meer staan deze week 7 Nederlandse auteurs, allen met een recente Duitse vertaling, op de podia van de Leipziger Buchmesse en Leipzig Liest.

De Leipziger Buchmesse – die dit jaar plaatsvindt van 21 tot en met 24 maart – is de op een na grootste boekenbeurs van Duitsland. De beurs en het gelijktijdige literatuurfestival in de stad, Leipzig Liest, trekken ieder jaar zo’n 275.000 bezoekers.

Leipzig Liest

Tijdens Leipzig Liest introduceert Mathijs Deen zijn boeken Über Alte Wege (Over oude wegen) en Unter den Menschen (Onder de mensen) op verschillende podia bij zijn Duitse lezers. Eva Meijer vertelt over haar roman Das Vogelhaus (Het vogelhuis) en haar non-fictiewerken Die Sprachen der Tiere (Dierentalen) en Was Tiere wirklich wollen (De soldaat was een dolfijn), en Jan Konst presenteert de Duitse editie van De wintertuin. Een Duitse familie in de lange twintigste eeuw (Der Wintergarten. Eine deutsche Familie im langen 20. Jahrhundert).

Mathijs Deen, Eva Meijer en Jan Konst

Foto Mathijs Deen: Merlijn Doomernik, foto Eva Meijer: Irwan Droog, foto Jan Konst: Ekko von Schwichow

Marente de Moor en Otto de Kat gaan in het Haus des Buches in gesprek over hun respectievelijke romans Aus dem Licht (Roundhay, tuinscène) en Freetown.

Otto de Kat (L) en Marente de Moor (R)

Foto Otto de Kat: Tessa Posthuma de Boer, foto Marente de Moor: Eddo Hartmann

Leipziger Buchmesse

In de stand van het Nederlands Letterenfonds op de Leipziger Buchmesse wordt een atelier ingericht. Schoolklassen worden uitgenodigd om de stand om te toveren tot een kleurrijk landschap, en schrijver Erna Sassen en illustrator Martijn van der Linden presenteren hier hun nieuwe boek Ein Indianer wie du und ich (Een indiaan als jij en ik). Twee dagen later doen ze dat nogmaals in de Leipziger boekwinkel Hugendubel.

Erna Sassen en Martijn van der Linden

Foto Erna Sassen: Wolfgang Schmidt, foto Martijn van der Linden: Maranke Rinck

Tot slot maakt Jaroslav Rudiš met Winterbergs letzte Reise kans op de Preis der Leipziger Buchmesse, van 60.000 euro groot. Rudiš schreef deze roman grotendeels tijdens zijn periode als writer in residence in Amsterdam op het NIAS-KNAW.

Links

Bas Pauw

Contact

Bas Pauw

Internationale literaire manifestaties

[email protected]