Negen talentvolle (en nog niet gepubliceerde) schrijvers zijn geselecteerd voor de vierde editie van het Slow Writing Lab, een ‘vrije master’ die geheel gericht is op verdere ontwikkeling van hun individuele schrijverschap. Nieuw is dat voor deze vierde editie ook schrijftalent van buiten de kunstopleidingen is geselecteerd.
Op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds selecteerden de hogeschoolopleidingen Creative Writing van ArtEZ, Beeld en Taal van de Gerrit Rietveld Academie en Writing for Performance van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht ieder twee afgestudeerde schrijftalenten voor Slow Writing Lab IV. Daarnaast is aan een drietal organisaties - Poetry Circle, El Hizjra en One World - gevraagd om een talent voor te dragen. Dit om een bredere groep jonge schrijvers ruimte te geven hun talent te ontwikkelen en hen een platform te bieden.
De negen deelnemers aan Slow Writing Lab IV (2018-2019) zijn:
- Diede Al - HKU
- Jasper Albinus – Poetry Circle
- Siham Amghar – El Hizjra
- Selin Kuscu- Rietveld Academie
- Rafaëlle Kwakkel - HKU
- Hélène Christelle Munganyende - One World
- Roos Marijn Peperkamp, ArtEZ
- Marlies Rijneveld – Rietveld Academie
- Martin Rombouts - ArtEZ
Lees meer over de deelnemers op www.slowwritinglab.nl
De negen talenten van Lab IV werken een jaar lang intensief aan een persoonlijk creatief onderzoek onder begeleiding van Michiel Koelink (mediakunstenaar en docent aan de Breitner Academie Amsterdam en de master MADTech van de Academie Minerva Groningen), het Letterenfonds en de opleidingen. Het Lab is ingericht als een ‘vrije master’: de talenten kiezen zelf hun onderwerp of thema, en stellen een individueel programma samen. Hierbij worden ze intensief gecoacht door hun literaire voorbeelden: schrijvers, redacteuren en regisseurs. Het traject bestaat verder uit maandelijkse (werk)bijeenkomsten en masterclasses.
Slow Writing Lab
Lab I-III is door de 22 eerdere deelnemers zonder uitzondering positief gewaardeerd en was van substantiële betekenis voor hun ontwikkeling. Een groot aantal van hen heeft inmiddels een uitgever gevonden, is actief als redacteur of programmeur, en staat op diverse podia en festivals. Vorige week werd bekend dat Simone Atangana Bekono is genomineerd voor De Grote Poëzieprijs.
Deze talenten namen deel aan Lab I, II of III: Charlien Adriaenssens, Sarah Arnolds, Jelko Arts, Simone Atangana Bekono, Ellen Dorrestein, Koen Frijns, Jorik Amit Galama, Richard Jongeneelen, Minne Kersten, Sytske van Koeveringe, Lotte Landman, Lotte Lentes, Christiaan Lomans, Yvo Nafzger, Levi Olthof, Yentl van Stokkum, Lotte Lola Vermeer, Marjolein Visser, Roos Vlogman, Wout Waanders, Lisa Weeda en Jante Wortel.
Nederland kent (nog) geen masteropleiding creatief schrijven. Om de kloof tussen onderwijs en beroepspraktijk te verkleinen zijn het Nederlands Letterenfonds, Literair Productiehuis Wintertuin en de hbo-schrijfopleidingen ArtEZ, Gerrit Rietveld Academie en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht in 2015 een uniek samenwerkingsverband aangegaan. Het Slow Writing Lab maakt deel uit van een breder talentenprogramma waarvoor OCW een extra budget ter beschikking heeft gesteld aan het Nederlands Letterenfonds. Ieder jaar biedt het een select aantal jonge schrijvers een omgeving waarin ze hun talent op creatief en professioneel gebied kunnen ontwikkelen.