agenda

ZWART #3: Nestbevuilen of niet?

11 februari 2019

Op 11 februari vindt de derde en laatste editie van de literaire talkshowserie ZWART plaats in De Nieuwe Liefde in Amsterdam. Het centrale thema van deze avond is ‘Nestbevuilen of niet?’. Aan de hand van Eus van Özcan Akyol, Wees Onzichtbaar van Murak Isik en essays van Anil Ramdas onderzoeken de makers met het publiek of het mogelijk is kritisch te zijn zonder af te geven op je afkomst.

Rebelleren tegen ouders, opvoeding en omgeving bracht schrijvers als Maarten ’t Hart en Jan Wolkers groot succes. Het lijkt zelfs een pre als je serieus genomen wil worden als literair auteur, en hetzelfde geldt voor schrijvers van kleur. Hoe meer ze zich afzetten tegen hun ‘niet-westerse’ opvoeding, hoe meer roem. Maar waarom? En kan het ook zonder?

ZWART

De literaire talkshowserie ZWART nodigt schrijvers, denkers, lezers en publicisten uit om aan de hand van boeken en verhalen te praten over begrippen en thema’s als meerstemmigheid, panafrikanisme en cultural appropriation. Wie claimt het zwarte perspectief? Wat zijn de verhalen van jonge Nederlanders met Afrikaanse roots? Kan je kritisch zijn op je afkomst en op welke manier? Een driedelige serie waar het verdiepend gesprek met gasten en publiek centraal staat.

Meer info