Writer in residence aan het NIAS Ghayath Almadhoun gaat in aanloop naar de Poëzieweek in gesprek met Désanne van Brederode op vrijdag 25 januari in Bredevoort. Hoe gaan we in het heden om met situaties waar we liever onze ogen voor sluiten, zoals de oorlog in Syrië?
Beide dichters zullen voordragen uit eigen werk. Het gesprek zal voor een groot deel in het Engels gevoerd worden, onder leiding van gespreksleider Loes Tieman. De gespreksleider zal – indien gewenst – het Engels vertalen. Almadhoun draagt zijn gedichten voor in het Arabisch, waarbij de Nederlandse vertaling mee te lezen is. In de pauze zullen beide dichters hun bundels signeren.
Ghayath Almadhoun
Almadhoun werd geboren in een vluchtelingenkamp in Damascus, als kind van een Palestijnse vader en Syrische moeder. Hij werd in Nederland bekend door het duo-interview met Anne Vegter in Hier is… Adriaan van Dis (DWDD) eerder dit jaar, naar aanleiding van zijn nieuwe bundel ik hier jij daar over onvergelijkbare ervaringen van oorlog (vertaling Djûke Poppinga, Uitgeverij Jurgen Maas). In 2014 verscheen bij dezelfde uitgeverij, eveneens in vertaling van Djûke Poppinga, de bundel Weg van Damascus. Oorlog, verwoesting en dood zijn terugkerende thema’s in zijn werk. Maar ook het schuldgevoel van de overlevende, de vluchteling en de onuitsprekelijke waarheid van het “niet aanwezig zijn” daar waar het zou moeten.
Désanne van Brederode
Désanne van Brederode is filosofe, schrijfster en columnist voor Buitenhof. Afgelopen jaar debuteerde zij als dichter met de bundel Verzonnen grond. In Als stilte steekt. Het effect van collectief zwijgen over misstanden en wandaden onderzoekt ze aan de hand van eigen ervaringen en die van (Syrische) vrienden de pijnlijke kanten van stilte. Waarom blijft het in het Westen zo stil over de oorlog in Syrië? De redenen om te zwijgen hebben vaak te maken met een diepgevoelde onmacht, terwijl openlijk betuigde steun voor slachtoffers juist van grote betekenis kan zijn: door onmenselijkheden te benoemen en ertegen in opstand te komen, geef je mede vorm aan menselijkheid en medemenselijkheid.
NIAS-residentie
Het Letterenfonds biedt in samenwerking met het NIAS ieder academisch jaar één Nederlandse schrijver en één buitenlandse auteur de mogelijkheid om een periode geconcentreerd te werken binnen de inspirerende multidisciplinaire, academische gemeenschap van het NIAS. Almadhoun volgt Hélène Gelèns op als writer-in-residence.