nieuws

BNG Bank Literatuurprijs voor Nina Polak

11 januari 2019

Nina Polak heeft met haar roman Gebrek is een groot woord de BNG Bank Literatuurprijs 2018 gewonnen. Dat maakte juryvoorzitter Hetty Hafkamp bekend op donderdag 10 januari 2019 in de Amstelkerk in Amsterdam. Polak is de veertiende winnaar van de BNG Bank Literatuurprijs. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 15.000 euro en een sculptuur van Theo van Eldik. Naast het winnen van de juryprijs mocht Polak zich ook de winnaar van de lezersprijs noemen, de bijbehorende prijs is een verblijf van een maand naar keuze in 2019 in het Roland Holsthuis te Bergen.

Polak wordt door de jury geroemd als "een auteur die humor en zwaarte weet te combineren; die verschillende stemmen laat horen; en die thema’s als liefde, rouw en hechting aanroert in een overtuigende proeve van sprankelend schrijverschap". De roman van Nina Polak kwam mede met een beurs van het Letterenfonds tot stand.

Nina Polak en Hetty Hafkamp. Fotograaf: Michel Groen

© Michel Groen

Nominaties

Voor de prijs waren dit jaar drie auteurs genomineerd:

  • Gebrek is een groot woord van Nina Polak (Prometheus)
  • Het wikkelhart van Bertram Koeleman (Atlas Contact)
  • De geur van miljoenen van Merijn de Boer (Querido)

Als er iets gemeenschappelijks is aan deze nominaties, dan is het dat alle drie de auteurs over een verfrissend gevoel voor humor beschikken. Dat mag ook weleens opgemerkt worden, in deze dikwijls bloedernstige tijden.

– Uit het juryrapport

De jury bestond uit voorzitter Hetty Hafkamp (burgemeester van Bergen), Jacqueline Bel (Vrije Universiteit), Arjan Peters (de Volkskrant) en Arie Storm (Vrij Nederland).

BNG Bank Literatuurprijs

De BNG Bank Literatuurprijs is een prijs voor jonge schrijvers met een jong oeuvre. De prijs, die 15.000 euro bedraagt, is bedoeld voor Nederlandstalige auteurs die jonger dan veertig jaar zijn; die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan; die nog niet doorgebroken zijn; die geen grote literaire prijs hebben gewonnen en van wie tussen 1 januari en 31 december 2018 een nieuw boek is verschenen.

De prijs werd eerder gewonnen door Marjolijn van Heemstra (2017), Hanna Bervoets (2016), Jamal Ouariachi (2015), Maartje Wortel (2014), Wytske Versteeg (2013), Christiaan Weijts (2012), Jan van Mersbergen (2011), Gustaaf Peek (2010), Carolina Trujillo (2009), Rachida Lamrabet (2008), Sanneke van Hassel (2007), Yves Petry (2006) en Esther Gerritsen (2005).

Links