agenda

Ghayath Almadhoun writer-in-residence bij NIAS

7 jan-1 juni 2019

Van januari tot juli verblijft dichter Ghayath Almadhoun (Damascus, 1979) op het NIAS in Amsterdam. Hij zal er werken aan zijn vijfde dichtbundel in het Arabisch, over leven, liefde in oorlogstijd, herinneringen die thuis werden en ballingschap als achtergrond voor een nieuwe literatuur.

Ghayath Almadhoun

Hij werd in Nederland bekend door het duo-interview met Anne Vegter in Hier is… Adriaan van Dis (DWDD) eerder dit jaar, naar aanleiding van zijn nieuwe bundel ik hier jij daar over onvergelijkbare ervaringen van oorlog (vertaling Djûke Poppinga, Uitgeverij Jurgen Maas). In 2014 verscheen bij dezelfde uitgeverij, eveneens in vertaling van Djûke Poppinga, de bundel Weg van Damascus. Het oeuvre van Almadhoun werd in 2012 bekroond met de Klas de Vylders-prijs van de Swedish Writers Union.

Almadhoun werd geboren in een vluchtelingenkamp in Damascus, als kind van een Palestijnse vader en Syrische moeder. Hij studeerde Arabische literatuur aan de Universiteit van Damascus, werkte er als cultureel journalist en richtte daar, samen met Lukman Derky, in 2006 ‘het Huis van de Poëzie’ op. Hij publiceerde er twee dichtbundels. Sinds 2008 woont hij in Stockholm, waar hij in het Arabisch poëzie bleef schrijven. In Zweden verschenen twee dichtbundels, waarvan een in samenwerking met dichter Marie Silkeberg. Zijn werk is ook vertaald in het Duits, Engels, Italiaans, Grieks en Sloveens.

Residenties

Het Letterenfonds biedt in samenwerking met het NIAS ieder academisch jaar één Nederlandse schrijver en één buitenlandse auteur de mogelijkheid om een periode geconcentreerd te werken binnen de inspirerende multidisciplinaire, academische gemeenschap van het NIAS. Almadhoun volgt Hélène Gelèns op als writer-in-residence.

Links