nieuws

Stripschapprijs 2019 voor Typex

8 januari 2019

De Amsterdamse stripmaker en illustrator Typex wint de Stripschapprijs 2019. De Stripschapprijs is een oeuvreprijs die sinds 1974 jaarlijks wordt toegekend aan een striptekenaar of tekstschrijver die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor het beeldverhaal in het algemeen en het Nederlandse beeldverhaal in het bijzonder.

Sinds het verschijnen van het overdonderende meesterwerk rond kunstenaar Andy Warhol zijn de ogen continu gericht op de Amsterdamse stripmaker en illustrator Typex, aldus de organisatie. Het vuistdikke boek Typex’s Andy – De vele levens van Andy Warhol werd al in zes talen en veertien landen uitgebracht en is zowel in binnen- als buitenland jubelend onthaald.

Typex

Typex (1962) is bij het grote publiek vooral bekend als illustrator voor de VPRO Gids en het muziekblad OOR. Vanaf het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw heeft hij zorgvuldig zijn status van moderne stripmaker uitgebouwd. Niet alleen door korte opvallende strips in bladen als Taptoe, Zone 5300 en Eisner maar vooral door de stripbiografie over Rembrandt van Rijn is zijn naam definitief gevestigd in het Nederlandse striplandschap. Typex’ Rembrandt kreeg al de Stripschappenning voor Album van het Jaar 2014.

Het herkenbare werk van Typex (1962) is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Er is bijna geen kwaliteitskrant of serieus magazine waarbij het werk van de Amsterdamse stripmaker en illustrator niet van de pagina’s af spat. Tel hierbij het fenomenale opus over de kunstenaar Andy Warhol op en je hebt de gedoodverfde winnaar van de Stripschapprijs 2019.

– Uit het juryrapport

Jury en prijsuitreiking

De commissie van de Stripschapprijs bestond dit jaar uit Peter van Dongen (stripmaker/winnaar Stripschapprijs 2018), Jeanet Scheepers (Stripwinkel Het Beeldverhaal Amsterdam), Marcel Haster (De Stripvlogger), Johan Di Giovanni (Galerie Dessin) en Michel Gastkemper (Medewerker StripNieuws) onder voorzitterschap van stripjournalist en stripvormgever Cok Jouvenaar. De trofee zal tijdens De Stripdagen in samenwerking met Heroes – Dutch Comic Con op 23 maart worden uitgereikt in de Utrechtse Jaarbeurshal.

Voor Andy is Typex ook genomineerd als een van de 45 kanshebbers voor de prijzen van Festival de la Bande Dessinée D'Angoulême, een van de grootste stripbeurzen ter wereld. De beurs wordt dit jaar gehouden van 24 tot en met 27 januari, de prijzen worden op 26 januari uitgereikt.

Links