nieuws

René van Stipriaan wint Gerrit Komrij-prijs

17 december 2018

De Gerrit Komrij-prijs 2018 gaat naar René van Stipriaan voor zijn biografie De hartenjager. Leven, werk en roem van Gerbrandt Adriaensz. Bredero. (Querido). De Gerrit Komrij-prijs wordt sinds 2012 toegekend door Neder-L/Neerlandistiek en is bedoeld om de popularisatie van de oude letteren te eren.

Van Stipriaan heeft het in zijn biografie niet alleen over het leven en de dood van Bredero. Een groot deel van zijn boek gaat over diens roem: hoe is de schrijver na zijn dood op 33-jarige leeftijd in 1618 voort blijven leven door de eeuwen heen?

Enthousiasmeren voor oude letteren

Wat René van Stipriaan heeft gedaan, is precies wat de Gerrit Komrij-prijs voor ogen heeft: het enthousiasmeren voor de oudere letteren, aldus de jury.

Tijdens het lezen van De Hartenjager krijg je steeds zin om de werken van Bredero zelf te lezen. Maar dat wil je toch ook weer niet, want Van Stipriaan schrijft zo ongelofelijk goed, dat je gedwongen wordt om verder te lezen.

Gerrit Komrij-prijs

In 2012 is de Gerrit Komrij-prijs opgericht om de popularisatie van de oude letteren te eren. Komrij was gek op oude literatuur en heeft veel gedaan deze onder de mensen te brengen. De Gerrit Komrij-prijs gaat naar die persoon (of instantie) die het best de oudere literatuur onder de aandacht van een groot publiek weten te brengen.

Vorige winnaars waren:

  • 2012: Ingrid Biesheuvel
  • 2013: Rick Honings en Peter van Zonneveld
  • 2014: Annemiek Houben
  • 2015: Odilia Beck
  • 2016: Elvis Peeters
  • 2017: www.schrijverskabinet.nl.

Van Stipriaan kreeg voor het schrijven van De hartenjager een biografiebeurs van het Letterenfonds.

Meer informatie