agenda

Internationaal literatuurfestival Den Haag

Winternachten

17-20 januari 2019

De 24e editie van literatuurfestival Winternachten verwelkomt van 17 tot en met 20 januari ruim negentig auteurs uit binnen- en buitenland in Den Haag. Het festival staat met het motto ‘Who Wants to Live Forever’ in het teken van onze toekomst. Verwacht gesprekken, voordracht, muziek en film over de verhouding tussen mens en robot, over nieuwe maakbaarheid door technologische innovatie, over hoop en vrees voor de politieke toekomst en over het terugkerend verlangen naar eeuwig leven.

Eternal Texts met Kawa Nemir

Onder meer Kawa Nemir verzorgt een optreden tijdens het festival. Nemir bewoont momenteel het Amsterdam Vluchtstad-appartement. Daar biedt het Letterenfonds tijdelijk onderdak aan een schrijver of journalist die in zijn of haar land omwille van zijn geschriften wordt vervolgd, bedreigd, of anderszins in zijn of haar schrijverschap wordt belemmerd. Samen met schrijvers Jennifer Nansubuga Makumbi en Ayelet Gundar-Goshen koos hij literatuur, songs, toespraken of heilige boeken die eeuwig waardevol blijven. Ze dragen fragmenten voor en bespreken met Abdelkader Benali hun keuzes. Kawa Nemir vertaalde vele gedichten uit het Engels naar het Koerdisch en van het Koerdisch in het Turks; in 2019 verschijnt zijn vertaling in het Koerdisch van Ulysses van James Joyce.

Festivalprogramma

Verder zijn er op het festival optredens van onder meer Adam Zagajewski (Polen), Jennifer Clement (Mexico), David Van Reybrouck (België), Jennifer Nansubuga Makumbi (Oeganda), Mark O’Connell (Ierland), HemelBesem (Zuid-Afrika), Ian Buruma, Radna Fabias, Aafke Romeijn, Damiaan Denys, Leni Zumas (VS), Auke Hulst, Basma Abdelaziz (Egypte), Hanna Bervoets, Lounar, Ayelet Gundar-Goshen (Israël), Arshia Sattar (India), ASKO/Schönberg, Raj Mohan, Derek Otte, Vamba Sherif, Simone van Saarloos en Rodaan Al Galidi.

Winternachten zet zich actief in om zoveel mogelijk burgers te betrekken bij de literatuur. Daarom vindt het festivalprogramma niet alleen in de binnenstad plaats, maar wordt het programma ook actief naar de hele stad en regio gebracht. Schrijvers en dichters treden op in scholen, theaters en bibliotheken verspreid over Den Haag.

Meer informatie