agenda

Writer-in-residenceprogramma 2018

Hugh Aldersey-Williams als WiR in Amsterdam

2 december 2018 - 15 januari 2019

In december en januari woont en werkt de Britse auteur, journalist en wetenschapper Hugh Aldersey-Williams in Amsterdam op uitnodiging van het Letterenfonds. Tijdens zijn residentieperiode zal hij werken aan een nieuw boek met de werktitel Dutch Light (voor Thomas Rap), waarin leven en werk van astronoom, wiskundige en natuurkundige Christiaan Huygens centraal staan. Hij zal daarvoor uitgebreid onderzoek doen naar de plek die de buitengewone familie Huygens innam in het culturele milieu van de Gouden Eeuw.

Hugh Aldersey-Williams (1959) studeerde natuurwetenschappen aan de universiteit van Cambridge. Hij schreef verschillende populairwetenschappelijke boeken met een culturele dimensie. Zijn Periodic Tales was een bestseller en werd in tien talen vertaald. In 2013 verscheen bij Thomas Rap Anatomie, waarin Hugh Aldersey-Williams de lezer meeneemt op een fascinerende ontdekkingsreis langs alle onderdelen van ons lichaam.

In 2016 verscheen Het Getij. Wijsheid en wetenschap van eb en vloed, over de verschijningsvormen van eb en vloed door de eeuwen heen. In deze verhalende cultuurgeschiedenis over het tij vervlecht Aldersley-Williams folklore en mythes, literatuur en wetenschap.

Op woensdag 9 januari 2019 (aanvang 17.00 uur) gaat Fabian Kraemer met Hugh Aldersey-Williams in Amsterdam in gesprek over Christiaan Huygens en popularisering van de wetenschap - toen en nu. Gratis entree maar reserveren is noodzakelijk, via Spui25. De voertaal van deze middag is Engels.

De pers over Het getij

‘Een springvloed aan kleurrijke, historische anekdotes, waardoor je iedere keer weer vooruitkijkt naar een volgend prachtig verhaal in deze cultuurgeschiedenis van eb en vloed.’ The Times

‘Stel je een zachtaardige en leergierige Bill Bryson voor, gecombineerd met een blijmoedige en ontspannen W.G. Sebald. Een subliem boek – even diepgaand als krachtig - een genot om te lezen.’ The Sunday Times

‘Een aangenaam brouwsel dat het verdient om tot ver achter de dijken gelezen te worden’. Trouw

Meer informatie