agenda

Sytske van Koeveringe ontmoet Anton Valens

9 november 2018

Writer in Residence aan de Jan van Eyck Academie Sytske van Koeveringe gaat in gesprek met schrijver en kunstenaar Anton Valens op vrijdag 9 november om 20.30 uur. Zij spreken over beeldende kunst en literatuur, over hun debuutromans – in beide is de hoofdpersoon schoonmaker in andermans huizen – over Van Koeveringes verblijf op de Van Eyck en Valens’ meest recente roman Het compostcirculatieplan. Het gesprek wordt geleid door schrijver, dichter en Van Eyck adviseur Erik Lindner.

Sytske van Koeveringe en Anton Valens

Sytske van Koeveringe (c) Keke Keukelaar en Anton Valens

Sytske van Koeveringe (1988) debuteerde in 2017 met Het is maandag vandaag bij De Bezige Bij. Op de Jan Van Eyck Academie verblijft ze in het kader van Wanderlust, het internationale talentontwikkelingsprogramma van het Letterenfonds. Ze werkt er aan haar tweede boek, waarvoor ze een startersbeurs van het Letterenfonds kreeg toegekend. Tijdens haar verblijf zal ze onderzoek doen voor dit boek door beeldend en ruimtelijk te werken en te experimenteren met materiaalgebruik, vorm en volume.

Anton Valens (1964) studeerde zowel aan de Rietveld Academie (richting schilderen) als aan de Rijksakademie in Amsterdam. Hij debuteerde in 2004 als schrijver met Meester in de hygiëne dat werd bekroond met de Marten Toonder/Geertjan Lubberhuizenprijs voor Literaire Prozadebuten en de Lucy B & C.W. van der Hoogtprijs. Vervolgens verschenen Dweiloorlog, Verhalen over oude mensen en Ik wilde naar de rand van Beijing, Vis, Het boek ONT en in 2016 zijn meest recente roman Het compostcirculatieplan (Atlas Contact).

Erik Lindner schreef meerdere dichtbundels zoals Terrein (2010), Acedia (2014) en Zog (2018). In 2013 verscheen zijn roman Naar Whitebridge. Zijn gedichten zijn in meerdere talen vertaald en hij wordt veelvuldig uitgenodigd voor internationale poëziefestivals. Hij is redacteur van het literaire tijdschrift Terras en als adviseur Literatuur verbonden aan de Van Eyck.

Meer info