weblog

Dagboek Stine Jensen - slot

Toots

Stine Jensen – 4 oktober 2012

Van 1 tot en met 4 oktober 2012 vindt in Istanbul het Istanbul Tanpınar Literature Festival plaats, waaraan Kader Abdolah, Gerbrand Bakker, Laia Fàbregas, Stine Jensen, Marjolijn Hof en Herman Koch deelnemen. In het programma ‘Café Amsterdam’ lezen en debatteren ze met hun internationale collega’s. Schrijver en filosoof Stine Jensen houdt voor deze site een weblog bij, vandaag het slot.

Struinend door Istanbul, zie je veel consulaten. De Grieken hebben als enige nadrukkelijk een Europese vlag naast de nationale gehangen. Willen zij er geen misverstand over laten bestaan dat ze bij Europa horen?

Griekse consulaat

Struinend door Istanbul, zie ik een bewaker in een glazen kooi. Hij houdt het weergaloze mooie Dolmabahce Paleis , de voormalige woning van de eenendertigste Sultan Abdülmecid, in de gaten. Waarom staat hij in een glazen kooi? Is die kogelvrij? Maar hoe kan hij dan ingrijpen als er iets gebeurt?

Glazen kooi

Struinend door Istanbul zie ik dat ook hier Vijftig tinten grijs van E.L. James op nummer één staat in de bestseller lijsten. Hier heet het Elli Tonu. Vijftig tinten. Waar is dat Grijs gebleven?

E.L. James

Struinend door Istanbul, zie ik een oude plaat van Toots Thielemans. Hé, lijkt Toots niet een beetje op Atatürk?

Toots Thielemans

Terug op de hotelkamer kijk ik naar de Syrische televisie. Hé, alleen maar hertjes in beeld. Maar het was daar toch oorlog?

Hertjes in Syrië

Hé, lijkt Toots niet een beetje op Atatürk?

Schrijver

Stine Jensen

Stine Jensen (1972) is filosoof en schrijver. Ze heeft een mediacolumn in NRC Handelsblad en treedt daarnaast regelmatig op in televisie- en radioprogramma’s als opiniemaker. Ze publiceerde onder meer de boeken Waarom vrouwen van apen houden, Turkse vlinders, Leugenaars *en *Echte vrienden. Intimiteit in tijden van Facebook, GeenStijl en Wikileaks. Haar roman Dokter Jazz werd genomineerd voor de Academica Debutantenprijs. Samen met Rob Wijnberg schreef ze de bestseller Dus ik ben. Een zoektocht naar identiteit. Dit boek is uitgegroeid tot een crossmediaal project, dat ook bestaat uit een website en een televisieprogramma dat door Jensen wordt gemaakt en gepresenteerd. Voor meer informatie zie www.stinejensen.nl en www.dusikben.nl.

Bekijk alle weblogs van Stine Jensen