agenda

Gillissen & Co, Haarlem

Schwob-leesclub over Stierensumo en Kaas

4 november 2018

Op zondag 4 november van (aanvang 14:30 uur) is er een Schwob-leesclub over Stierensumo van Yasushi Inoue en Kaas van Willem Elsschot. De leesclub vindt plaats in boekhandel Gillissen & Co in Haarlem onder leiding van Christel Biermans.

Stierensumo

Tsugami, de hoofdredacteur van een gloednieuwe krant in het Osaka van vlak na de oorlog, laat zich overhalen om een traditioneel Japans stierengevecht te organiseren. Het stierensumotoernooi moet flink wat geld opbrengen en een publiciteitsstunt voor de krant worden. Maandenlang neemt deze onderneming hem volledig in beslag, waardoor de relatie met zijn geliefde, Sakiko, danig onder druk komt te staan. Terwijl, en misschien omdat, de tegenslagen zich opstapelen, bijt Tsugami zich steeds maar meer vast in dit riskante project.

Bij het lezen van Stierensumo dringen zich associaties op met Willem Elsschots Kaas. Beide boeken gaan over ondernemen, over obsessies en verleiding. Het ene in Japan net na WOII, het andere in Vlaanderen in het interbellum.

Kaas

Na de dood van zijn moeder besluit Laarmans zijn leven een andere wending te geven. Hij, de brave bediende met een rustig leven, trekt de woeste zakenwereld in. Na een gesprek met de gehaaide patser Boorman laat hij zich overhalen om vertegenwoordiger te worden van een Nederlands bedrijf dat in kaas handelt. Laarmans meldt zich ziek op kantoor en neemt een maand de tijd om zijn handel in kaasbollen op te starten. Zodra hij echter aan de slag gaat, struikelt hij van misverstand naar ontgoocheling. De kaasbollen worden een totale nachtmerrie.

Schwob

Schwob zoekt en presenteert in elk seizoen de mooiste boeken die u nog nooit heeft gelezen. Vergeten klassiekers. Machtige meesterwerken. Fascinerende cultboeken. Nederlandse uitgeverijen selecteren samen met Schwob (een initiatief van het Letterenfonds) de vergeten klassiekers die u wel moet lezen. Boekhandels organiseren lezingen en leesclubs. Ieder jaar wordt op deze manier een tiental nieuwe, vertaalde klassiekers onder de aandacht gebracht. Lees over de zes herontdekkingen van deze herfst op www.schwob.nl.

Entree is 5 euro. Aanmelden kan telefonisch (023-525485) of per e-mail bij [email protected].