weblog

Dagboek Stine Jensen - deel 3

Dirty Tricks

Stine Jensen – 3 oktober 2012

Van 1 tot en met 4 oktober 2012 vindt in Istanbul het Istanbul Tanpınar Literature Festival plaats, waaraan Kader Abdolah, Gerbrand Bakker, Laia Fàbregas, Stine Jensen, Marjolijn Hof en Herman Koch deelnemen. In het programma ‘Café Amsterdam’ lezen en debatteren ze met hun internationale collega’s. Schrijver en filosoof Stine Jensen houdt voor deze site een weblog bij, vandaag deel drie.

De Turkse schrijver Hakan Günday heeft in de toeristische industrie in Antalya gewerkt. Hij kent alle trucs, vertelt hij. Hij schreef erover: Dirty Tricks.

Ik vraag hem naar de allervieste truc.

Hou je vast, zegt hij. Het is zo vies, dat je het niet kunt bedenken.

Je kent ze wel, toch, die juwelierswinkeltjes. Nou, dan ga je met je creditcard betalen. En daarna vragen ze je om op een officieel uitziend papier je adres even in te vullen. Dat doe je, zo zijn toeristen. En als ze weer thuis komen, in Oostenrijk of Duitsland, treffen ze hun huis leeg aan. En ze hebben geen idee hoe dat zo gekomen is.

Oef, that’s dirty.

Soms komen ze all inclusive en dan zit de hoteleigenaar in het complot. Die verkoopt de thuisadressen aan bendes.

‘Luister’, zegt Hakan. Dit heet criminaliteit, maar ergens begrijpt hij wel hoe het allemaal ooit begon. Er zijn plekken waar ze toeristen een half uur droppen om tapijten of juwelen te verkopen. Jij weet als verkoper dat hier je maandsalaris van af hangt. Je trekt alles, maar dan ook alles uit de kast om iets te verkopen. Dat heet overleven.

Hakan Günday is een van de vele interessante schrijvers op het Tanpinar festival. Op de eerste avond lezen Laia Fàbregas en Kader Abdolah namens Nederland iets voor.

Voor Kader Abdolah is het een ambivalent weerzien met de stad Istanbul, vertelt hij. Hij kwam ooit als vluchteling, uit Iran, aan in deze stad en verbleef er anderhalf jaar.. Het valt hem zwaar, de stad was destijds niet vriendelijk voor hem. Alsof het leven een smerige truc met hem uithaalde. Hij ging door, naar Nederland.

Laia Fàbegras leest voor, met een Spaans accent. Over een meisje dat zich afvraagt of het leven met haar een dirty trick heeft gespeeld, want ze mist een vinger.

Het zegt vast iets over Nederland, dat flink wat auteurs van de Nederlandse delegatie oorspronkelijk van elders komt. Een van de trucs van het leven, mooi, soms minder mooi. We zijn in een nieuwe taal gaan wonen. Kijk hier zijn we. Achter ons hangt het portret van de Koningin.

Abdolah, Fàbregas en Jensen

We zijn in een nieuwe taal gaan wonen

Schrijver

Stine Jensen

Stine Jensen (1972) is filosoof en schrijver. Ze heeft een mediacolumn in NRC Handelsblad en treedt daarnaast regelmatig op in televisie- en radioprogramma’s als opiniemaker. Ze publiceerde onder meer de boeken Waarom vrouwen van apen houden, Turkse vlinders, Leugenaars *en *Echte vrienden. Intimiteit in tijden van Facebook, GeenStijl en Wikileaks. Haar roman Dokter Jazz werd genomineerd voor de Academica Debutantenprijs. Samen met Rob Wijnberg schreef ze de bestseller Dus ik ben. Een zoektocht naar identiteit. Dit boek is uitgegroeid tot een crossmediaal project, dat ook bestaat uit een website en een televisieprogramma dat door Jensen wordt gemaakt en gepresenteerd. Voor meer informatie zie www.stinejensen.nl en www.dusikben.nl.

Bekijk alle weblogs van Stine Jensen