weblog

Dagboek Stine Jensen - deel 2

Down & dier

Stine Jensen – 2 oktober 2012

Van 1 tot en met 4 oktober 2012 vindt in Istanbul het Istanbul Tanpınar Literature Festival plaats, waar meer dan 60 auteurs uit 22 landen optreden. Dit jaar gaat de aandacht uit naar Nederlandse literatuur; de schrijvers Kader Abdolah, Gerbrand Bakker, Laia Fàbregas, Stine Jensen, Marjolijn Hof en Herman Koch zullen in het programma ‘Café Amsterdam’ lezen en debatteren met hun internationale collega’s. Schrijver en filosoof Stine Jensen houdt voor deze site een weblog bij, vandaag deel twee.

Op Istiklal Cadessi, de hoofdstraat van Istanbul, is er altijd wel iets te beleven. Nog geen dag in de stad, en daar is de eerste demonstratie al. Welk politieke strijd zou hier geleverd worden?

Betoging in Istanbul

Wie goed kijkt, ziet dat er iets aan de hand is met deze stoet mensen. Sommige hebben het syndroom van Down. Ik heb wel eens gelezen dat de kwestie ingewikkeld is in Turkije. Soms trouwen neven en nichten met elkaar en dan neemt de kans op Down toe. Hoe dan ook, ze zijn er, ze mogen er zijn en ze trommelen er vrolijk op los.

Ik blijf een tijdje kijken. De menigte zuigt me mee. Hé daar komt de volgende demonstratie aan. Deze mensen houden foto’s omhoog van dieren, katten en honden omhoog. Van Down naar dieren, volop aandacht voor de ander hier; wat volgt straks?

Later die avond, bij een bijeenkomst op het Nederlandse consulaat, staat de Turkse schrijver Murathan Mungan voorafgaand aan zijn literaire voordracht stil bij de dierendemonstratie. Er is een wet in behandeling, vertelt hij, die het toestaat om het aantal zwerfdieren te limiteren als ook het aantal huisdieren. En dat is tegen het zere been van de dierenrechtenactivisten. Ook Mungan kan het niet waarderen. Hij vreest voor de massale slachting van zwerfkatten. En wat een onzin zou dat zijn! Want vaak hebben deze dieren wel degelijk een soort huis: hun bakje drinken staat klaar, de stad zorgt voor dieren. Ze horen erbij. Let er maar eens op hoe goed ze het hebben, zegt hij: het zijn vaak dikkerdjes, hoor, die zwerfkatten. Hij gaat voorlezen, zijn verhaal gaat over straatjes die klimmen en dalen, in Istanbul, en de zee.

Na de literaire avond gaan we naar buiten. In de wijk Cihangir maakt een zwerfpoes zich op voor de nacht. Mungan heeft gelijk, die ziet er dik tevreden uit.

Goed doorvoede kat

Wie goed kijkt, ziet dat er iets aan de hand is met deze stoet mensen

Schrijver

Stine Jensen

Stine Jensen (1972) is filosoof en schrijver. Ze heeft een mediacolumn in NRC Handelsblad en treedt daarnaast regelmatig op in televisie- en radioprogramma’s als opiniemaker. Ze publiceerde onder meer de boeken Waarom vrouwen van apen houden, Turkse vlinders, Leugenaars *en *Echte vrienden. Intimiteit in tijden van Facebook, GeenStijl en Wikileaks. Haar roman Dokter Jazz werd genomineerd voor de Academica Debutantenprijs. Samen met Rob Wijnberg schreef ze de bestseller Dus ik ben. Een zoektocht naar identiteit. Dit boek is uitgegroeid tot een crossmediaal project, dat ook bestaat uit een website en een televisieprogramma dat door Jensen wordt gemaakt en gepresenteerd. Voor meer informatie zie www.stinejensen.nl en www.dusikben.nl.

Bekijk alle weblogs van Stine Jensen