agenda

Tentoonstelling 40 jaar Joke van Leeuwen

7 okt-15 december 2018

Tussen 7 oktober en 15 december is er in Bibliotheek Genk een overzichtstentoonstelling van het werk van Joke van Leeuwen te bekijken. ‘Het is al lang… Joke van Leeuwen schrijft en tekent 40 jaar’ biedt een inkijk in het rijke en gevarieerde oeuvre van Van Leeuwen als auteur, dichter, illustrator, acteur en cabaretière, en kwam tot stand met medewerking van het Letterenfonds, dat vertaald werk van Van Leeuwen heeft geschonken om tentoon te stellen.

Joke van Leeuwen (1952) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Brussel, treedt op in cabaret- en theatershows, schrijft verhalen en gedichten voor kinderen, die ze zelf illustreert, en schrijft proza en poëzie voor volwassenen. Ze ontving ontelbare onderscheidingen, waaronder de prestigieuze Theo Thijssenprijs, de driejaarlijkse Nederlandse Staatsprijs voor jeugdliteratuur.

In haar werk verdedigt Joke van Leeuwen de onbevangen manier waarop kinderen naar de wereld kijken, vechtend tegen onderdrukking en bekrompenheid. Een aantal verhalen gaat over een zoektocht in verschillende fasen, zoals Deesje (1985), Wijd weg (1991) en Iep! (1996). Joke van Leeuwen laat zien dat hoogwaardige literatuur niet ontoegankelijk hoeft te zijn.

Zes vertalingen van Iep!

Organisatie

Het is al lang… kwam tot stand onder het toeziend oog van Joke van Leeuwen. De tentoonstelling is een project van Grensverleggers en kwam tot stand met de steun van deBuren, de Nederlandse provincies Zeeland, Limburg en Noord-Brabant, stad Genk en met medewerking van het Nederlands letterenfonds, uitgeverij Querido en stichting NTR. Vanaf januari 2019 verhuist de tentoonstelling naar de Bibliotheek van Zeeland in Middelburg.

Meer informatie

  • Een overzicht van werk van Joke van Leeuwen in vertaling in onze vertalingendatabase.nl
  • Eerder dit jaar maakte de NTR een documentaire over Joke van Leeuwen en haar 40-jarige carrière