agenda

Presentatie Puzzling Poetry Schatkist

3 oktober 2018

Bij de start van de Kinderboekenweek wordt de game Puzzling Poetry Schatkist gelanceerd in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. De gratis app, ontwikkeld door Studio Louter en dichter Lucas Hirsch in opdracht van het Nederlands Letterenfonds, laat kinderen spelenderwijs de charme van poëzie begrijpen. De educatieve meerwaarde maakt Puzzling Poetry Schatkist interessant voor gebruik in onder meer bibliotheken en (midden- en bovenbouw van) het basisonderwijs.

Puzzling Poetry Schatkist bevat gedichten van 12 bekende Nederlandse en Vlaamse dichters, onder wie Annie M.G. Schmidt, Ted van Lieshout en Bart Moeyaert. Aan het begin van de game is de wereld ontdaan van alle kleur. Het is aan de spelers om de wereld weer kleur te geven door gedichten in elkaar te puzzelen. Spelenderwijs ontdekken zij zo ritme, rijm, herhaling en andere regels van de poëzie. Ook kunnen spelers zelf gedichten schrijven. Zo stimuleert Puzzling Poetry Schatkist niet alleen de woordenschat en begrijpend lezen, maar ook creativiteit.

Presentatie

Tijdens de presentatie op woensdag 3 oktober om 14.00 uur in Den Haag verzorgt kinderdichter Kate Schlingemann een voordracht en is er volop ruimte om de game te spelen. De Duitse versie van Puzzling Poetry Schatkist maakte dit voorjaar indruk op pers en publiek tijdens een sneakpreview-presentatie op de Leipziger Buchmesse. Dichter Ines Baumgarte schreef: “Danke für diese Idee! So kann auch die Poesie wieder den Raum füllen und beseelen.”

Candy Crush voor jonge intellectuelen

De game is ontwikkeld door Studio Louter en dichter Lucas Hirsch in opdracht van het Nederlands Letterenfonds. Tijdens het Vlaams-Nederlandse gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse 2016 presenteerden zij de app Puzzling Poetry met poëzie voor (jong)volwassenen. Zowel bezoekers als (educatieve) uitgevers reageerden buitengewoon enthousiast op het spel – “Candy Crush for intellectuals” – en vroegen om een junior-versie. Het Letterenfonds verstrekte vervolgens de opdracht om voor jongere lezers een app te ontwikkelen waarin het lerend effect en spelplezier hand in hand gaan. De game kwam mede tot stand met steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie; Ted van Lieshout, vakmensen uit het onderwijs en De Schrijverscentrale dachten mee over het ontwerp.

Downloaden

De app is gratis te downloaden in de Play Store of in de App Store.

Boekingsinfo

Scholen kunnen zowel Lucas Hirsch als de meeste dichters die in de app zijn opgenomen via De Schrijverscentrale uitnodigen voor een workshop over de app of een schrijversbezoek over poëzie.