In oktober en november woont en werkt de Vlaamse auteur Jeroen Olyslaegers in Amsterdam op uitnodiging van het Letterenfonds. In 2016 verscheen zijn oorlogsroman WIL, die het sluitstuk vormt van een drieluik over de woelige Europese geschiedenis van de twintigste eeuw en de positie van het individu tegenover de gemeenschap.
Jeroen Olyslaegers (Mortsel, 1967) schrijft columns, theaterteksten en proza. Tussen 1994 en 1999 publiceerde hij twee romans en een verhalenbundel, daarna richtte hij zich op het schrijven voor theater en tijdschriften. Met de eerste twee delen van zijn romantrilogie, WIJ en WINST, maakte hij een rentree in de Nederlandse letteren. In 2009 werd het eerste deel genomineerd voor de Gerard Walschap Literatuurprijs, in 2014 ontving hij de Arkprijs van het Vrije Woord voor zijn werk en maatschappelijk engagement en de Edmond Hustinxprijs voor zijn theateroeuvre. WIL betekende zijn definitieve doorbraak en werd bekroond met onder meer de Fintro Literatuurprijs (vakjury en lezersjury), de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Proza en de F. Bordewijk-prijs 2017.

De pers over WIL
‘Een onstuimige roman over ambiguïteit en boter op het hoofd tijdens WO II. Jeroen Olyslaegers overtreft de verwachtingen met pageturner WIL. De romancier triomfeert over de activist, en daar mogen we blij om zijn.’ De Morgen
‘Jeroen Olyslaegers laat via de meerstemmige Wilfried Wils en dankzij een majestueuze stijl subtiel weten dat het rabiate ressentiment nooit ver weg is en dat een onverwerkt verleden vele hoofden blijft bezetten.’ De Groene Amsterdammer
‘Jeroen Olyslaegers heeft een verdomd belangrijk en boek geschreven, waarin het verleden continu resoneert met het heden, in een stijl “op het scherp van het scheermes”.’ NRC Handelsblad
‘Deze sterke roman is een bewijs dat er aan de overweldigende hoeveelheid oorlogsliteratuur nog altijd iets waardevols kan worden toegevoegd.’ de Volkskrant
Tijdens zijn residentieperiode zal Olyslaegers werken aan een nieuwe historische stadsroman (wederom voor De Bezige Bij), waarin het Berlijn, Rome en Amsterdam van de zestiende eeuw een belangrijke rol spelen; daarnaast geeft hij een serie publieke lezingen en interviews. De residentie vindt plaats in het kader van de jaarlijkse uitwisseling met internationaal literatuurhuis Passa Porta in Brussel.
Optredens
- Op dinsdag 9 oktober is Olyslaegers te gast bij de NRC Lezersdag in de Leidse Schouwburg, met als thema ‘Leve de Vlaamse literatuur’. Hij gaat in gesprek met collega-auteurs Tom Lanoye en Saskia De Coster, NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch en hoogleraar Nederlandse letterkunde Geert Buelens over de stand van de Vlaamse literatuur.
- Op donderdag 25 oktober is hij de Grote Gast bij editie #33 van Frontaal, dat neerstrijkt in WORM in Rotterdam. Thema van de avond is vrijvechters.
- Op zaterdag 3 november treedt Olyslaegers op tijdens festival Het Grote Gebeuren in Groningen, waar hij geïnterviewd wordt door Coen Peppelenbos.