agenda

Writer in residence programma 2018

Paolo Cognetti als WiR in Amsterdam

10-30 september 2018

Deze maand woont en werkt de Italiaanse auteur Paolo Cognetti – op uitnodiging van het Letterenfonds – in Amsterdam. Zijn roman De acht bergen is genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2018. Onlangs verscheen De buitenjongen, zijn tweede roman in Nederlandse vertaling van Yond Boeke en Patty Krone bij De Bezige Bij.

Paolo Cognetti (Milaan, 1978) is schrijver en documentairemaker. Na zijn afstuderen aan de filmacademie, maakte hij tien jaar lang documentaires, vooral over Amerikaanse schrijvers. Daarnaast schreef hij enkele verhalenbundels. In 2012 verscheen zijn eerste roman, in 2015 in het Nederlands uitgebracht als Sofia draagt altijd zwart. De acht bergen betekende zijn definitieve doorbraak in Italië én in het buitenland. De roman werd zowel met de Premio Strega Giovani als met de prestigieuze Premio Strega bekroond. De rechten werden aan meer dan dertig landen verkocht. In Nederland zijn inmiddels bijna 200.000 exemplaren van De acht bergen verkocht.

De pers over De acht bergen:

‘Cognetti’s taal is helder als murmelend smeltwater, alles ademt liefde uit voor de wereld daarboven die de verteller verzoent met ‘de ellende beneden in het dal’. Zelden zo vaak met een dichtgeschroefde keel geworsteld als tijdens het lezen van deze prachtroman.’
de Volkskrant

‘De acht bergen is een prachtig boek over eenzaamheid, familierelaties en vriendschap. Over de ultieme onkenbaarheid en onbereikbaarheid van de eigen ziel en die van de ander. Over de archetypische tegenstelling tussen reizigers en achterblijvers.’ Trouw

‘De acht bergen is een fonkelende roman, het soort boek waarvan je enerzijds aan alles merkt dat het heel goed is uitgedacht, met een weloverwogen opbouw en vakkundige versnellingen en vol terugkerende thema’s, en waarvan je anderzijds juist de indruk krijgt dat het niets met een constructie te maken heeft, dat het verhaal alleen zo had kunnen verlopen als hier beschreven staat.’
Thomas Heerma van Voss in De Groene Amsterdammer

Tijdens zijn residentieperiode in Amsterdam zal Paolo Cognetti werken aan een nieuwe roman en geeft hij een reeks publieke lezingen en interviews.

De acht bergen is een van de vijf genomineerde titels op de shortlist van de Europese Literatuurprijs 2018, waarmee de beste vertaling van een hedendaagse Europese roman uit het afgelopen jaar wordt bekroond. Yond Boeke en Patty Krone schreven voor de websites van Athenaeum en het Letterenfonds over hun vertalingen van werk van Cognetti.

Optredens

  • Op dinsdag 11 september gaan Cognetti en Tommy Wieringa op uitnodiging van De Balie met elkaar in gesprek in het Nieuwe DeLaMar in Amsterdam.
  • Op vrijdag 14 september wordt hij geïnterviewd door Thomas Heerma van Voss in Athenaeum Boekhandel Roeterseiland in Amsterdam.
  • Maandag 17 september schuift hij aan bij de leesclub o.l.v. Jet Steinz over De buitenjongen op het ILFU-festival in Utrecht; ook wordt die avond een documentaire van Cognetti vertoond waarna hij wordt geïnterviewd door Lidewijde Paris.
  • Op dinsdag 25 september is Cognetti te gast in Rotterdam, in het programma Boek & Meester van schrijver en interviewer Ernest van der Kwast. De voertaal van alle avonden is Engels.
Maaike Pereboom

Contact

Maaike Pereboom

Beleidsmedewerker

[email protected]