agenda

Turkse schrijvers in ballingschap

6 september 2018

https://www.debalie.nl/agenda/podium/turkish-writers-in-exile/

PEN Nederland en De Balie organiseren in samenwerking met het Letterenfonds op 6 september een avond over het vrije woord in Turkije. Schrijvers en journalisten verlaten het land doordat de vrijheid van meningsuiting in toenemende mate onder druk staat. Op deze avond praat een aantal Turkse schrijvers en een vertaler over hun leven en werk in ballingschap.

Hoe beïnvloedt het vertrek uit Turkije hun schrijven? Hoe passen ze zich aan die nieuwe omstandigheden aan? En hoe verhouden ze zich tot de ontwikkelingen in hun geboorteland?

Daarbij wordt ook uitgebreid ingegaan op de invloed van de braindrain, die momenteel in Turkije plaatsvindt. Welk effect heeft dit op het intellectuele klimaat en de schrijvers die er voor kiezen in Turkije te blijven? Hoeveel ruimte is er nog om te publiceren? Voelen ze zich in de steek gelaten, geïsoleerd? Hoe houden zij zich staande in een land waar de censuur je constant op de hielen zit, zich in je brein nestelt en je schrijven beïnvloedt?

Gasten

  • Çiler İlhan, schrijver. Haar tweede boek Sürgün _(Verbannen_) won de 2011 European Union Prize for Literature en stond op de shortlist voor de Prix du Livre Lorientales 2017. Het boek is tot dusverre gepubliceerd in 27 landen.
  • Burhan Sönmez, schrijver en bestuurslid van PEN International. Zijn derde roman,_ Istanbul Istanbul_, werd in 2015 gepubliceerd. Hij ontving de Disturbing de Peace-prijs van de Vaclav Havel Library Foundation in New York in 2017.
  • Hanneke van der Heijden, Nederlandse vertaler van Orhan Pamuk, Oguz Atay, Ahmet Hamdi Tanpinar en andere Turkse schrijvers. In 2008 kregen zij en haar collega Margreet Dorleijn de Vertalersprijs van het Fonds voor de Letteren.
  • Petra Stienen, zal deze avond modereren. Ze is schrijver en onafhankelijk adviseur en werkte als mensenrechtendiplomaat op de Nederlandse ambassade in Egypte en Syrië van 1995 – 2004.

Meer informatie