Op uitnodiging van het NIAS en het Letterenfonds werken twee veelzijdige dichters dit academisch jaar in de internationale setting van het NIAS. Hélène Gelèns zal er haar eerste roman voltooien; Ghayath Almadhoun gaat aan een nieuwe poëziebundel werken.
Hélène Gelèns (Bergschenhoek, 1967) werkt vanaf september als writer-in-residence aan de afronding van Op de golven (werktitel): een zesspraak over rebellie, idealisme, thuiszijn, ontheemding, liefde en respect. De roman verschijnt naar verwachting in 2019 bij uitgeverij Cossee. In het hoorspel Golfbrekers, dat Gelèns vorig jaar voor NPO Radio 1 schreef, preludeerde ze al op haar prozadebuut. Hierin staan vier powervrouwen ten tijde van WOI centraal: Marie Curie, Hertha Ayrton, Emma Goldman en Carry van Bruggen. Gelèns debuteerde in 2006 als dichter met de bundel niet beginnen bij het hoofd, die werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs. Voor zet af en zweef *ontving ze de Jan Campertprijs 2010. In 2014 volgde *applaus vanuit het donker. Naast poëzie publiceert ze (beschouwend) proza in literaire tijdschriften. Haar gedichten zijn in vele talen vertaald en onder meer gepubliceerd op Lyrikline en PennSound.
Gelèns studeerde astronomie, neerlandistiek, geschiedenis en wijsbegeerte aan de universiteiten van Leiden en Amsterdam. Ze richtte zich uiteindelijk volledig op wijsbegeerte waarin zij in 2004 cum laude afstudeerde.
Foto Ghayath Almadhoun: © Cato Lein. Foto Hélène Gelèns: © Matthijs de Ridder.
Ghayath Almadhoun
Vanaf half januari 2019 verblijft dichter Ghayath Almadhoun (Damascus, 1979) op het NIAS in Amsterdam. Hij werd in Nederland bekend door het duo-interview met Anne Vegter in Hier is… Adriaan van Dis (DWDD), eerder dit jaar, naar aanleiding van zijn nieuwe bundel ik hier jij daar over onvergelijkbare ervaringen van oorlog (vertaling Djûke Poppinga, Uitgeverij Jurgen Maas). In 2014 verscheen bij dezelfde uitgeverij, eveneens in vertaling van Djûke Poppinga, de bundel Weg van Damascus. Het oeuvre van Almadhoun werd in 2012 bekroond met de Klas de Vylders-prijs van de Swedish Writers Union.
Almadhoun werd geboren in een vluchtelingenkamp in Damascus, als kind van een Palestijnse vader en Syrische moeder. Hij studeerde Arabische literatuur aan de Universiteit van Damascus, werkte er als cultureel journalist en richtte daar, samen met Lukman Derky, in 2006 ‘het Huis van de Poëzie’ op. Hij publiceerde er twee dichtbundels. Sinds 2008 woont hij in Stockholm, waar hij in het Arabisch poëzie bleef schrijven. In Zweden verschenen twee dichtbundels, waarvan een in samenwerking met dichter Marie Silkeberg. Zijn werk is ook vertaald in het Duits, Engels, Italiaans, Grieks en Sloveens.
Residenties
Het Letterenfonds biedt in samenwerking met het NIAS ieder academisch jaar één Nederlandse schrijver en één buitenlandse auteur de mogelijkheid om een periode geconcentreerd te werken binnen de inspirerende multidisciplinaire, academische gemeenschap van het NIAS.
Het NIAS (The Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences) aan de Korte Spinhuissteeg te Amsterdam opent op dinsdag 4 september de deuren voor de nieuwe fellows. Een overzicht van alle fellows tijdens het academisch jaar 2018-2019 vindt u hier.