agenda

International Literature Festival Utrecht

15-29 september 2018

Van 15 tot en met 29 september vindt op verschillende locaties in Utrecht de eerste editie van het nieuwe International Literature Festival Utrecht (ILFU) plaats. Het ILFU wordt geprogrammeerd en geproduceerd door Het Literatuurhuis en combineert bestaande succesformules zoals de Nacht van de Poëzie met nieuwe programmaonderdelen. Het Literatuurhuis wordt ondersteund door het Nederlands Letterenfonds met een meerjarige subsidie.

Het ILFU begint op het Uitfeest Utrecht met onder meer een boekenmarkt op het Vredenburg en eindigt met de Nacht van de Poëzie die zijn 36e editie beleeft, maar voor het eerst onderdeel is van het ILFU. Tijdens de Nacht van de Poëzie zijn er onder meer optredens van Judith Herzberg, Arthur Japin en Radna Fabias, die onlangs een debutantenbeurs van het Nederlands Letterenfonds kreeg toegekend. Op de middag voorafgaand aan de ‘grote’ Nacht is er de KinderNacht, waarbij kinderen van 6 tot 12 jaar samen met hun ouders, familie, vriendjes en vriendinnetjes in TivoliVredenburg kunnen komen luisteren naar gedichten en rijmpjes over het thema van 2018: vriendschap.

‘Ik spreidde mijn armen en dreef door de nacht’

Nachtregel 2018 van F. Starik

In de weken hier voorafgaand treden vele schrijvers, dichters, muzikanten en theatermakers op in de stad, onder wie Salman Rushdie, Lisa Halliday, Julian Barnes en Paolo Cognetti, wiens roman De acht bergen op de shortlist staat voor de Europese Literatuurprijs. Maar verwacht ook een rondtocht door het oeuvre van Tom Lanoye, muziektheater over M. Vasalis, panelgesprekken over feminisme en racisme aan de hand van literaire klassiekers, en nog veel meer.

Utrecht UNESCO City of Literature

In november 2017 werd Utrecht benoemd tot UNESCO City of Literature. Deze titel wordt toegekend aan steden over de hele wereld die niet alleen een lange en indrukwekkende literatuurgeschiedenis hebben, maar ook vandaag nog een rijk literatuurleven kennen. Utrecht is hiermee toegetreden tot een netwerk van 28 steden die deze titel dragen en samenwerken om de literatuur wereldwijd te bevorderen.

Meer informatie