agenda

Marit Törnqvist in IJsland

11-20 oktober 2018

https://myrin.is/

Van 11 tot en met 20 oktober bezoekt kinderboekenauteur en -illustratrice Marit Törnqvist IJsland om haar recentste boek Het gelukkige eiland te promoten en haar lezers te ontmoeten. Op het internationale kinder- en jeugdliteratuurfestival Mýrin in Reykjavik (11-14 oktober) zal ze onder meer een lezing geven over haar illustratieworkshops en boekenprojecten voor vluchtelingenkinderen. Daarna verzorgt ze workshops en lezingen elders in het land. Het festival Mýrin ontving van het Letterenfonds een bijdrage in de reiskosten van Törnqvist.

Marit Törnqvist (Uppsala, 1964) verhuisde op vijfjarige leeftijd van Zweden naar Nederland. Na een opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, debuteerde ze op haar drieëntwintigste met illustraties voor een boek van Astrid Lindgren. Al snel volgden andere boeken van Lindgren; ook ontwierp ze voor het kindercultuurhuis Junibacken in Stockholm een driedimensionale reis door het werk van Lindgren. Daarnaast illustreert Törnqvist boeken van vele andere auteurs, onder wie Hans en Monique Hagen. Ze werd zeven keer op rij genomineerd voor de Astrid Lindgren Memorial Award en stond op de shortlist van de H.C. Andersen Award 2016.

Klein verhaal over liefde, het eerste boek dat Törnqvist niet alleen illustreerde maar ook schreef, werd in 1996 meteen bekroond met een Zilveren Griffel. Het was het eerste deel van een trilogie, waarvan Het gelukkige eiland (6+; Querido, 2017) het sluitstuk vormt. Ook dit boek werd bekroond met een Zilveren Griffel. “De eenheid die de illustraties vormen met het verhaal zijn uniek en laten een onuitwisbare indruk achter bij de lezer en kijker in dit gelaagde verhaal”, aldus de jury.

Op initiatief van Marit Törnqvist verscheen vorig jaar ook Een boek voor jou, een bloemlezing van Nederlandse kinderliteratuur in Arabische vertaling die gratis werd uitgedeeld aan alle vluchttelingkinderen in de AZC’s in Nederland. De uitgave kwam tot stand in samenwerking met uitgeverij Querido, IBBY Nederland, het Letterenfonds en Vluchtelingenwerk.

Links