agenda

International Campus Utrecht

Symposium Poëzie in de klas

30 oktober 2018

https://www.lezen.nl/nl/poeziesymposium

Op dinsdag 30 oktober vindt op de International Campus Utrecht van de Universiteit Utrecht het symposium Poëzie in de klas - Als je goed om je heen kijkt plaats. Tijdens het symposium zullen meerdere sprekers vertellen over hun onderzoek naar de vele manieren waarop poëzie tot ons komt een plaats heeft - of zou kunnen krijgen - in het voortgezet onderwijs.

Het symposium zal geopend worden door Kila van der Starre (Universiteit Utrecht), die voor haar proefschrift onderzoekt hoe mensen buiten het boek om in aanraking komen met poëzie. Haar bevindingen bieden ook kansen voor het onderwijs. Jeroen Dera, neerlandicus aan de Radboud Universiteit Nijmegen, zal vertellen hoe poëzie kan worden ingezet in andere domeinen van het schoolvak Nederlands.

Verder zijn er workshops, verzorgd door Corina Breukink, Hans Das, Babs Gons, Lucas Hirsch en Maarten van der Graaff. Zij richten zich op uiteenlopende onderwerpen als spoken word, het belang van voordracht, digitale poëziegames, lyrische ontwikkeling van leerlingen en poëzieleesdidactiek. Daarnaast krijgen makers van bijzondere poëzie-initiatieven de kans zichzelf bij het publiek te introduceren.

Kila van der Starre deed eerder al onderzoek naar de manieren waarop volwassenen in Nederland in aanraking komen met poëzie. De resultaten van dit onderzoek zijn in 2017 in samenwerking met Stichting Lezen gepubliceerd als Poëzie in Nederland. Een onderzoek naar hoe vaak en op welke manieren volwassenen in Nederland in aanraking komen met poëzie. Die publicatie is te downloaden via https://www.lezen.nl/nl/publicaties/poezie-in-nederland.

Deelname aan het symposium, dat op dinsdag 30 oktober plaats zal hebben in het Auditorium van University College Utrecht, kost 20 euro. Deze prijs is inclusief het poëzie-doe-boek woorden temmen van dichtersduo Kila&Babsie. Aanmelden kan via het aanmeldformulier op de website van Stichting Lezen.

Het symposium Poëzie in de klas. Als je goed om je heen kijkt is een initiatief van de Universiteit Utrecht i.s.m. het Nederlands Letterenfonds en Stichting Lezen.

Meer informatie

Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is