agenda

Den Haag

Crossing Border

29 okt-4 november 2018

Van maandag 29 oktober tot en met zondag 4 november vindt in Den Haag Crossing Border plaats. Na enkele jaren het Paard van Troje als festivallocatie te hebben gehad, keert het literatuur- en muziekfestival dit jaar terug naar zijn vertrouwde plek in en rond het Theater aan het Spui met een gevarieerd, internationaal programma vol literatuur, spoken word, muziek en speciale samenwerkingen.

Programma

Enkele hoogtepunten uit het programma zijn schrijver José Eduardo Agualusa uit Angola, één van de grote literaire namen van de Portugees sprekende wereld; de Amerikaanse dichter, essayist en cultuurcriticus Hanif Abdurraqib, wiens laatste boek met essays They Can’t Kill Us Until They Kill Us door verschillende Amerikaanse media tot boek van het jaar werd verkozen; de Italiaanse schrijver Edoardo Albinati; de Duitse theatermaker en schrijfster Sasha Marianna Salzmann; en de Nederlandse auteurs Tommy Wieringa en Abdelkader Benali.

Op zondag 4 november vindt een speciaal programma plaats met de Britse componist, muziekpedagoog en contrabassist Gavin Bryars. Tijdens Crossing Border zal hij de Samuel Beckett Songbook spelen.

Vertalers op het podium

Naast deze programmering zijn er ook dit jaar weer twee programma-onderdelen samengesteld in samenwerking met het Letterenfonds. Op woensdag 31 oktober wordt de Europese Literatuurprijs uitgereikt aan Johan Harstadt en zijn Nederlandse vertalers Paula Stevens Edith Koenders voor Max, Mischa en het Tet-offensief.

Foto: Remco Koers

The Chronicles is een uniek blog- en vertaalproject door Crossing Border i.s.m. ons Vertalershuis Amsterdam. Voor The Chronicles zullen vijf jonge, internationale auteurs ongecensureerd bloggen over hun festivalbelevenis tijdens Crossing Border. In een race tegen de klok zullen de vijf veelbelovende vertalers Joyce Bekkers, Joep Harmsen, Koen Boelens, Carmen Clavero Fernández en Scott Emblen-Jarrett de blogs dezelfde dag nog vertalen naar Engels, Duits of Spaans en publiceren op thechronicles.eu. Zaterdag 3 november zijn The Chronicles live op het podium te zien.

Praktische info

Crossing Border, dit jaar van 29 oktober tot en met 4 november, vindt plaats in Theater aan het Spui en meerdere locaties in de nabije omgeving, zoals De Nieuwe Kerk. Het festival duurt bijna een volle week met het hoofdprogramma op 1, 2 en 3 november. Op de overige dagen vinden er meerdere interviews, concerten en andere speciale evenementen plaats. Tickets zijn via deze link verkrijgbaar.

Meer informatie