nieuws

Europese Literatuurprijs 2018

Aanbod voor leesclubs

28 maart 2018

Vertalers zijn misschien wel de aandachtigste lezers van een roman – elk woord is door hun handen gegaan. En wat ligt er dan meer voor de hand om als leesclub met de vertaler van de gelezen roman in gesprek te gaan? Het Nederlands Letterenfonds en De Schrijverscentrale (voorheen Schrijvers School Samenleving) doen leesclubs daarom een uniek aanbod: voor het sterk gereduceerde tarief van 100 euro plus reiskosten kunnen zij één van de voor de Europese Literatuurprijs 2018 genomineerde vertalers uitnodigen.

De Europese Literatuurprijs bekroont de beste, hedendaagse Europese roman die in het afgelopen jaar in Nederlandse vertaling is verschenen en wordt in 2018 voor de achtste keer uitgereikt. Vorig jaar ging de prijs naar Verdriet is het ding met veren van Max Porter, vertaald door Saskia van der Lingen (De Bezige Bij). Op de longlist van de Europese Literatuurprijs 2018 staan twintig romans uit negen verschillende talen:

covers longlist

Bent u lid van een leesclub?

En is uw leesclub geïnteresseerd in een van deze vertaalde romans?
Dan kunt u contact opnemen met De Schrijverscentrale. Mail uw verzoek naar volwassenen@deschrijverscentrale.nl en vermeld hierbij uw naam, adres, telefoonnummer, de grootte van de leesclub en uw voorkeur(en) voor roman/vertaler.

Het sterk gereduceerde tarief van 100 euro plus reiskosten geldt voor leesclubbijeenkomsten die in 2018 plaatsvinden en zolang het budget strekt. Ook dient de leesclub uit minimaal 8 personen te bestaan.

Uiteraard kunnen boekhandels en bibliotheken ook van dit aanbod gebruik maken, voor hen geldt het reguliere tarief van De Schrijverscentrale.

Vertalersgeluktournee

Van maandag 16 april tot en met woensdag 23 mei 2018 geven vertalers lezingen over hun voor de Europese Literatuurprijs genomineerde romans. De Vertalersgeluktournee 2018 begint in Groningen en reist daarna door naar Amsterdam, Heemstede, Amsterdam, Maastricht, Nijmegen en Utrecht. Reserveren kan via de organiserende boekhandel. De precieze data staan op www.vertalersgeluk.nl.

Bekendmaking shortlist Europese Literatuurprijs 2018

De shortlist van de Europese Literatuurprijs wordt op 28 juni bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Spui25 in Amsterdam. Een vakjury onder voorzitterschap van Anna Enquist selecteert de vijf kanshebbers. De prijsuitreiking volgt in het najaar op het Crossing Border festival in Den Haag.