agenda

Jaroslav Rudiš op NIAS

1 feb-30 juni 2018

https://nias.knaw.nl/fellows/current-fellows/

Van 1 februari 2018 tot en met 30 juni 2018 verblijft de Tsjechische veelzijdige schrijver, muzikant en kunstenaar Jaroslav Rudiš op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds aan het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) in Amsterdam als writer-in-residence, waar hij zal werken aan zijn nieuwe roman: een road novel over een Tsjechische ziekenverzorger die in Duitsland ouderen verpleegt, en die gaandeweg een negentig jaar oude man weer tot praten weet te bewegen. Samen gaan ze op reis door Midden-Europa en door de geschiedenis van ons continent.

Het debuut van Rudiš (Turnov, 1972), Nebe pod Berlínem (De hemel onder Berlijn) werd bekroond met de Jiří Orten Prijs in 2003. Hij publiceerde vijf romans, een verhalenbundel en de driedelige graphic novel Alois Nebel, die hij later omwerkte tot een scenario. Bij de première op het Filmfestival in Venetië werd deze film bekroond met de European Film Award voor beste animatiefilm, en later won het op het Holland Animation Festival ook de prijs voor de beste lange animatiefilm van 2012. In 2013 verzorgde hij een optreden over de graphic novel en de filmadaptatie op Crossing Border. Zijn laatste project is de Kafka band waarmee hij internationaal rondreist. Het is een audiovisuele voorstelling geïnspireerd op Kafka’s Het slot dat onlangs in Tsjechië als graphic novel is verschenen. Voorjaar 2014 trad Rudiš met deze voorstelling onder meer op in Eye in Amsterdam. Tot slot was hij in 2014 in Nederland te gast bij de Nacht van de literatuur.

Zijn werk is vertaald in het Duits en Frans, en onderscheiden met de Usedomer Literaturpreis. Vorig jaar bracht uitgeverij Nobelman zijn eerste in het Nederlands vertaalde roman Het einde van de punk in Helsinski uit en dit jaar volgde de Nederlandse vertaling van zijn roman Národní trída onder de titel Het volk boven. Beide Nederlandse vertalingen komen van de hand van Edgar de Bruin, die in 2015 nog de Letterenfonds Vertaalprijs in ontvangst mocht nemen.

Op 15 maart 2018 zal Rudiš de prestigieuze Duitse Preis der Literaturhauser uitgereikt krijgen tijdens de Leipziger Buchmesse. De literaire prijs is een bekroning voor de diversiteit van zijn literatuur en zijn vermogen om in een verscheidenheid aan vormen, zoals romans, toneelstukken en graphic novels te werken.

NIAS

Oproep residenties

Het Letterenfonds biedt in samenwerking met het NIAS ieder academisch jaar één Nederlandse schrijver en één buitenlandse auteur de mogelijkheid om een periode geconcentreerd te werken binnen de inspirerende multidisciplinaire, academische gemeenschap van het NIAS.

Voor het academisch jaar 2018-2019 is er nog ruimte voor een Nederlandse schrijver in de periode september 2018 tot februari 2019 en voor een buitenlandse schrijver in de periode februari tot juli 2019. Voordrachten voor deze periodes kunnen tot maandag 2 april 2018 worden ingediend. Meer informatie vind je hier.

Fleur van Koppen

Contact

Fleur van Koppen

Programmamedewerker

[email protected]