nieuws

Nederlandstalige literatuur presenteert zich in Frankrijk in 2018-2019

‘Les Phares du Nord’

8 februari 2018

Het ‘Phares du Nord’-jaar is begonnen. Meer dan 100 auteurs zullen zich dit jaar presenteren op zo’n twintig literaire festivals door heel Frankrijk. Met deze intensieve campagne wordt de literatuur uit Nederland en Vlaanderen gepresenteerd in Frankrijk – de tweede boekenmarkt in Europa en de vijfde boekenmarkt ter wereld.

Vandaag was er aandacht voor de literaire campagne van Nederland en Vlaanderen tijdens de culturele missie van de Gemeente Amsterdam in Parijs. In maart zijn het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren met een tiental auteurs en een grote stand aanwezig op Livre Paris, Frankrijks grootste boekenbeurs.

Andere hoogtepunten tijdens de Phares du Nord-campagne zijn het festival La Comédie du Livre in Montpellier, waar in mei meer dan dertig Nederlandse en Vlaamse auteurs optreden, onder wie Herman Koch, Lize Spit en Tommy Wieringa. In dezelfde maand klinken de Nederlandstalige letteren tijdens een driedaags programma in La Maison de la Poésie in Parijs, met o.a. Margriet de Moor en Annelies Verbeke. In de herfst staat de literatuur uit de Lage Landen centraal op Le Marathon des Mots in Toulouse. En in november presenteren Nederlandstalige kinder- en jeugdauteurs zich tijdens de Salon du livre et de la presse jeunesse à Montreuil.

Daarnaast zullen Nederlandse en Vlaamse auteurs optreden op de volgende festivals en podia: Festival Le Livre in Metz, Les Assises Internationales du Roman in Lyon, Oh! Les beaux-jours in Marseille en op de Marché de la Poésie in Parijs.

Festival Lyon Martin Bossenbroek (tweede van rechts) en dr. Paul Bijl (UU; tweede van links) in Lyon.

In de afgelopen maand trad een tiental auteurs al op in Angoulême, wereldwijd de grootste stripbeurs, en namen Lieve Joris, Abraham de Swaan en Martin Bossenbroek deel aan het Festival des écritures post-coloniales in Lyon.

De campagne ‘Les Phares du Nord’ wordt georganiseerd door het Nederlands Letterenfonds (Amsterdam) en Flanders Literature (Antwerpen) in nauwe samenwerking met de Nederlandse ambassade in Parijs (met name literair intendant Margot Dijkgraaf) en de Vlaamse Vertegenwoordiging.

Links:

Erik Kriek