agenda

Les Phares du Nord

Festival International de la Bande Dessinée d’Angoulême

25-28 januari 2018

Van 25 tot 28 januari 2018 vindt de 45ste editie plaats van het internationale stripfestival van Angoulême, het Festival International de la Bande Dessinée d’Angoulême, het ‘Mekka van de strip’. Zeven Nederlandse en Vlaamse auteurs reizen hiervoor af naar Zuid-Frankrijk: Aimée de Jongh, Brecht Evens, Enzo Smits, Erik Kriek, Herr Seele, Simon Spruyt en Ward Zwart. Zij zullen er hun recente Franse vertalingen promoten, en deelnemen aan internationale panelgesprekken en discussies. Vanuit het Letterenfonds zijn directeur Tiziano Perez en graphic novels-specialist Barbara den Ouden aanwezig.

Les Phares du Nord

In 2018 presenteren Nederland en Vlaanderen samen het kruim van de Nederlandstalige literatuur in Franse vertaling op podia en festivals in heel Frankrijk onder de noemer ‘Les Phares du Nord’. In Angoulême doen ze dat met een boekhandel/café waar Nederlandstalige auteurs en de vertalingen van hun boeken het internationale publiek moeten warm maken voor grafisch verteltalent uit de Lage Landen.

De afgelopen jaren verschenen heel wat vertalingen van Vlaamse en Nederlandse strips in het Frans, vaak na bemiddeling en met financiële steun van het Nederlands Letterenfonds of het Vlaams Fonds voor de Letteren. In boekhandel/café ‘Les Phares du Nord’ zullen Franse en Engelse vertalingen te koop zijn van auteurs uit Nederland en Vlaanderen. Van Suske en Wiske via Joost Swarte tot Aimée de Jongh: het wordt moeilijk kiezen. Wat ze gemeenschappelijk hebben? Hun moedertaal: het Nederlands. En hun zin voor avontuur: in de spannende verhalen die ze vertellen, of in de zoektocht naar een heel eigen artistieke stijl.

Links

Barbara den Ouden

Contact

Barbara den Ouden

Teamcoördinator & Specialist internationaal

[email protected]