agenda

Het Europese migrantenkind ontheemd

WiR Fatma Aydemir in De Balie

13 februari 2018

Op dinsdagavond 13 februari gaat hoogleraar Paul Scheffer in De Balie in Amsterdam in gesprek met schrijvers Fatma Aydemir en Murat Isik over opgroeien als de derde generatie migrantenkinderen, integratie en multiculturalisme. De Duitse schrijfster Aydemir, die debuteerde met de spraakmakende roman Ellebogen woont en werkt – op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds – van 18 januari tot en met 19 februari 2018 als writer in residence in Amsterdam.

Aydemir maakte in 2017 indruk met haar controversiële debuutroman, die bekroond werd met de Klaus-Michael-Kühne-Prijs. Ellebogen gaat over een meisje met Turkse voorouders dat zo gefrustreerd is door de discriminatie die ze dagelijks meemaakt, dat ze in een dronken bui een student voor de metro duwt en vervolgens naar Turkije vlucht. Ze voelt geen berouw. Fatma Aydemir studeerde Duits en Amerikanistiek in Frankfurt. Ze schrijft o.a. voor de krant taz over popcultuur en Turkije. Ze zette ook het tweetalige webportaal taz.gazete op als reactie op de beknotting van de persvrijheid in Turkije.

David Van Reybrouck noemde haar debuut onlangs “een van de belangrijkste romans van onze tijd, een instantklassieker die het verdient gelezen te worden naast Tirza van Arnon Grunberg en Platform van Michel Houellebecq. Wat Gegen die Wand voor de Duitse cinema deed — brutaal wonden openrijten en ze niet meer dichten — doet Fatma Aydemir bij deze voor de Europese literatuur.”

De voertaal van de avond is Engels. Meer informatie vindt u op de website van De Balie.

Links