agenda

Wanderlust-programma

Alma Mathijsen als writer in residence in New Orleans

6 mrt-6 mei 2018

Alma Mathijsen is in het kader van Wanderlust, het programma voor internationale talentontwikkeling van het Letterenfonds, geselecteerd voor een residentieperiode in New Orleans (VS). Ze zal tijdens haar verblijf, in maart & april 2018, in kunstenaarsresidentie Deltaworkers onderzoek doen voor haar vierde roman en voor een aantal essays over haar persoonlijke ervaringen met de cultuur en geschiedenis van Louisiana.

Het onderzoeksplan van Alma Mathijsen haakt aan bij een eerdere reiservaring en bij enkele essays voor NRC waarin ze ongemakkelijke aspecten van het leven probeerde te begrijpen. In de winter van 2016 maakte Mathijsen een roadtrip door Louisiana en Mississippi. Tijdens een bezoek aan The Whitney Plantation realiseerde ze zich dat ook zij bijdraagt aan een racistische samenleving. Welke verhalen had zij zichzelf verteld om weg te kijken? Wat te doen met die kennis als mens en als schrijver?

Alma Mathijsen (Amsterdam, 1984) behaalde haar bachelor Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie en Creative Writing aan het Pratt Institute in New York. Ze heeft zes toneelstukken op haar naam staan, een verhalenbundel en drie romans (bij De Bezige Bij). Na haar debuutroman Alles is Carmen volgde De grote goede dingen en Vergeet de meisjes, dat werd genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs 2017.

Alma Mathijsen is de vierde auteur die in het kader van Wanderlust naar Deltaworkers gaat. Eerder gingen Olivier Willemsen, Elfie Tromp en Jan van Tienen haar voor.

Links