agenda

Tommy Wieringa, Marja Pruis en Typex

Letteren &cetera

30 mei 2013

http://www.spui25.nl/programma/item/30.05.13--letteren-cetera.html?date=30052013

Letterenfonds-directeur Pieter Steinz interviewt iedere maand drie auteurs - die op verschillende manieren door het Fonds gesteund worden - in Spui25 te Amsterdam. Op donderdag 30 mei zijn schrijvers Tommy Wieringa en Marja Pruis en de graphic novelist Typex zijn te gast. Wees welkom!

Op donderdag 30 mei interviewt Pieter Steinz allereerst de Librisprijswinnaar Tommy Wieringa. Zijn bekroonde roman Dit zijn de namen, die deels werd geschreven met een beurs voor het NIAS, is dit jaar een van de belangrijkste titels bij de Letterenfonds-promotie van Nederlandse literatuur in het buitenland. Wat maakt de roman – over een groep vluchtelingen en een politiecommissaris die hunkert naar een joodse identiteit – rijp voor een internationaal succes? Hoe past Dit zijn de namen in het oeuvre van de auteur van Joe Speedboot en Caesarion? Welke literaire rolmodellen had Wieringa voor ogen bij het schrijven?

De tweede gast is de graphic novelist Typex, die zijn sporen in de stripwereld heeft verdiend met underground- en voetbalverhalen. Een maand geleden publiceerde hij in het Engels en Nederlands Rembrandt, een getekende biografie van de oude meester die je mag beschouwen als zijn magnum opus. Pieter Steinz zal met Typex spreken over de uitdagingen bij het biograferen van een beroemdheid, de vrijheden die je je mag veroorloven en de ‘zwierige lijn’ die zijn handelsmerk is.

Ten slotte in Letteren &cetera een gesprek met Marja Pruis, romanschrijfster, essayiste en journaliste bij De Groene Amsterdammer. Dit voorjaar verscheen van haar hand een onorthodox deels biografisch, deels essayistisch werk over de Vlaamse filosofe en schrijfster Patricia de Martelaere. In Als je weg bent onderneemt Pruis een persoonlijke zoektocht om het bijzondere van De Martelaere te doorgronden – en stuit ze op een geheim. Stof genoeg voor een gesprek over de regels van de biografie en de nalatenschap van een jong overleden filosofe.

Aanvang 17.00. Toegang gratis, reserveren verplicht via de website van Spui25: www.spui25.nl. Het programma duurt tot 18.30.

Letteren &cetera vindt in principe plaats op de laatste donderdag van de maand. Het programma pakt, na het zomerreces, in september de draad weer op.

Pontus Beg was niet de oude man geworden die hij zich had voorgesteld.

Hanneke Marttin

Contact

Hanneke Marttin

Communicatiecoördinator

[email protected]