agenda

Writer in residence programma 2018

Rodrigo Blanco Calderón als WiR in Amsterdam

7 mrt-7 april 2018

http://www.letterenfonds.nl/en/residency-for-writers-in-amsterdam

De Venezolaanse schrijver Rodrigo Blanco Calderón zal − op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds − van 7 maart tot en met 7 april 2018 als writer in residence in Amsterdam wonen en werken.

Rodrigo Blanco Calderón (Caracas, 1981) is schrijver en uitgever. Zijn korte verhalen hebben verschillende prijzen gewonnen en hij werd in 2009 uitgeroepen tot een van de beste jonge Latijns-Amerikaanse schrijvers door het Hay Festival in Bogota. In zijn debuutroman The Night, dat zijn titel ontleent aan een lied van de Amerikaanse band Morphine, schrijft Blanco Calderón over van alles: de recente geschiedenis van zijn land, filosofie, taal en taalspelletjes. Fictie en werkelijkheid kruisen elkaar voortdurend, maar uiteindelijk laat The Night zich vooral lezen als een felle kritiek op het huidige regime in Venezuela. “Een van de grote namen van de huidige Venezolaanse literatuur, een literatuur die het beste van zichzelf laat zien buiten haar landsgrenzen,” schreef La Vanguardia.

Ook de Nederlandse vertaling, van de hand van Arie van der Wal, die najaar 2017 bij De Bezige Bij verscheen, is goed ontvangen. Maarten Steenmeijer schreef hierover in de Volkskrant onder andere het volgende:

Venezolaanse debutant blijkt een meesterlijk verteller van een bonte verzameling stukjes van verschillende puzzels. Elk onderwerp dat de schrijver aansnijdt doet ertoe dankzij de heldere, precieze stijl. […] The Night is meer dan een veelbelovend debuut. Het is een roman die al heel veel waarmaakt en op zijn minst een cultstatus verdient.

Tijdens zijn residentie zal Blanco Calderón werken aan The Year of Mercy, waarmee hij zijn fictionele portret van de recente geschiedenis van Venezuela uitbouwt. Zijn tweede roman wordt een verhaal over politieke intrige, spirituele strijd en apocalyptische angst in een tijd die in J.M. Coetzee’s woorden omschreven kan worden als “post-religieus”.

Optredens

  • Woensdagavond 28 maart, 19:30: Blanco Calderón in gesprek met Bart Gielen over zijn roman The Night in Athenaeum Roeterseiland in Amsterdam.
  • Donderdagmiddag 29 maart, 14:00: Blanco Calderón spreekt onder andere over The Night in het Instituto Cervantes in Utrecht. De voertaal van dit evenement is Spaans.
Maaike Pereboom

Contact

Maaike Pereboom

Beleidsmedewerker

[email protected]