nieuws

Nell Zink zes weken als WiR in Nederland

30 november 2017

De Amerikaanse schrijfster Nell Zink woont en werkt – op uitnodiging van het Letterenfonds – vanaf aanstaande maandag, 4 december, zes weken als writer in residence in Amsterdam. Dit najaar verscheen haar nieuwe roman Nicotine in Nederlandse vertaling van Gerda Baardman bij Ambo|Anthos. Zink geeft meerdere lezingen tijdens haar verblijf in Nederland; daarnaast zal ze in de residentie werken aan een nieuwe roman.

Nell Zink (1964) groeide op in Virginia, waar ze ook haar B.A in de Filosofie haalde. Ze woonde in Tel Aviv, en verhuisde in 2000 naar Duitsland, waar ze nu in Bad Belzig woont. Ze werkte daar als vertaler, tot ze werd ontdekt door bestsellerauteur Jonathan Franzen en doorbrak in Amerika en Engeland met haar debuut The Wallcreeper. Haar tweede roman Mislaid werd genomineerd voor The National Book Award. Vorig jaar volgden Private Novelist – waarin haar eerste novelle uit 1998, Sailing Towards the Sunset by Avner Shats, is opgenomen – en de roman Nicotine.

Zinks nieuwe roman werd dit najaar onder dezelfde titel in Nederlandse vertaling gepubliceerd. Haar romans – Nicotine, Misplaatst en de debuutroman De rotskruiper – worden uitgegeven door Ambo|Anthos, in vertaling van Gerda Baardman.

Tijdens haar residentieperiode, van 4 december 2017 tot en met 15 januari 2018, zal Nell Zink meerdere lezingen geven. Onder de titel ‘Contemporary Taboo and the Fear of Students’ geeft zij op woensdag 6 december een openbaar college op de Universiteit van Amsterdam, afdeling Engels. Op donderdagavond 28 december wordt zij geïnterviewd in Athenaeum Boekhandel aan het Spui in Amsterdam. En op dinsdag 9 januari 2018 is er in De Balie in Amsterdam een programma met Nell Zink.

cover en portret Nell Zink

Schrijversresidentie

Het Letterenfonds ontvangt sinds 2006 buitenlandse auteurs in haar schrijversresidentie aan het Spui in Amsterdam, in het literaire hart van de stad. Tientallen schrijvers uit de hele wereld hebben zich tijdens hun verblijf laten inspireren op en door deze plek. John Green schreef er zijn meermaals bekroonde, en verfilmde YA-roman Een weeffout in onze sterren, de jonge Israëlische auteur Nir Baram schreef er onder meer aan zijn zeer lovend ontvangen roman Wereldschaduw, en de Zuid-Afrikaanse auteur Etienne van Heerden 30 nachten in Amsterdam. Meer informatie over de residentie en haar eerdere bewoners is te vinden op deze Engelstalige pagina van onze website.

Maaike Pereboom

Contact

Maaike Pereboom

Beleidsmedewerker

[email protected]