nieuws

Zes nieuwe hoorspelen op NPO Radio1

Fluiten in het donker

17 november 2017

Zes literaire schrijvers maken voor het eerst in hun loopbaan radiodrama. Ze werden daarbij gekoppeld aan zes jonge talentvolle radiomakers. Dat levert bijzondere audioproducties op in de derde editie van ‘Fluiten in het donker’. Vanaf vrijdag 17 november zijn de zes hoorspelen te horen op NPO Radio 1.

Schrijvers Mischa Andriessen, Hannah van Binsbergen, Hélène Gelèns, Emily Kocken, Jannah Loontjens en Samuel Vriezen kregen de kans om hun literaire talent voor het eerst aan te wenden voor een hoorspel, en daarbij samen te werken met een nieuwe generatie radiomakers: Just Rijntjes, Yentl van Stokkum, Iona Daniel, Renee van Marissing, Hanneke Hendrix en Joël Vegt.

Vanaf 17 november zijn de radiodrama-producties te horen op NPO Radio 1; steeds op vrijdag om middernacht, van 24.00 tot 00.30 uur (en naderhand via de podcast).

De zes schrijvers zijn door het Letterenfonds geselecteerd. Om hen in te wijden in de wereld van het radiohoorspel kregen ze een workshop van Peter te Nuyl. Vervolgens zijn zij door AVROTROS, NTR en VPRO gekoppeld aan zes jonge, talentvolle regisseurs om hun werk te verklanken tot een hoorspel van 30 minuten.

‘Fluiten in het donker’ wordt door het NPO-fonds en het Nederlands Letterenfonds i.s.m. AVROTROS, VPRO en NTR georganiseerd in het kader van talentontwikkeling. Het Letterenfonds verstrekt de schrijfopdracht, het NPO-fonds ondersteunt de productie van de hoorspelen. Doel is om het radiodrama op NPO Radio 1 een literaire impuls te geven, en daarbij jonge makers de kans te geven zich in nieuwe genres te ontwikkelen.

Alle hoorspelen zijn na uitzending, als podcast te beluisten op de NPORadio 1 podcast.
Op de website van NRC Handelsblad kunnen fragmenten uit de zes hoorspelen worden beluisterd.


Foto: Hannah van Herk. V.l.n.r.: Hannah van Binsbergen, Samuel Vriezen, Hélène Gelèns, Jannah Loontjens, Mischa Andriessen en Emily Kock.

Links

De hoorspelen

Weihnachten met Nefertiti – uitzending: vrijdagnacht 17 november
geschreven door schrijver, essayist en filosoof Jannah Loontjes, is een hilarisch griezelverhaal dat zich afspeelt tijdens een ontmoeting met hartsvrienden. (AVROTROS)
Regie: Just Rijntjes
Anna gaat samen met haar man Ahmed met Kerst haar vriendin Griswalde opzoeken. Ze hebben elkaar zeker tien jaar niet gezien. Het wordt de eerste ontmoeting van Ahmed met haar boezemvriendin van de academie. Anna verheugt zich enorm op dit uitje. Aangekomen blijkt er toch wel iets veranderd in de innige vriendschap, de verwachtingen over en weer kloppen niet echt. Tijdens het kerstdiner ontploft de opgebouwde spanning tussen de vier. Dit komt nooit meer goed. Of toch wel…?
Met stemmen van Wilfried de Jong, Aafke Buringh, Loek van de Wijngaard, Carly Wijs en Pieter Verelst.

Lichtblauw – uitzending: vrijdagnacht 24 november
geschreven door beeldend kunstenaar en schrijfster Emily Kocken, speelt in de toekomst nadat Nederland is getroffen door een grote watersnood. (AVROTROS)
Regie: Yentl van Stokkum.
2030. In Nederland heeft tien jaar eerder de Grote Watersnood huisgehouden. Ongeveer het hele land is ondergelopen, hier en daar nog wat plukjes overlevenden. Waar Amsterdam gelegen heeft, maakt een studentenvereniging zich op voor de jaarlijkse ontgroening. Techniek heeft in de samenleving een ongekende vlucht genomen, alles kan worden gezien, gehoord en gefaked.
Met stemmen van Anna Raadsveld, Ellen Parren, Stefan Rokeband, Matthijs van de Sande Bakhuyzen en Thijs Boermans

Ondine - uitzending: vrijdagnacht 1 december
Geschreven door dichter Mischa Andriessen (1970), gaat over een kind dat klem zit tussen ouders die de liefde voor elkaar zien bekoelen. (NTR) Regie: Iona Daniel
Ooit als dolverliefd stel elkaar in de armen gevlogen in een spuitende stadsfontein, zijn de man en vrouw uit elkaar gegroeid. Hun dochter Ondine is hun alles, maar ook de oorzaak van die verwijdering. Ondine zit klem tussen haar ouders en heeft maar één middel om ze bij elkaar te houden: ze kan haar adem eindeloos inhouden. Een heel poëtisch en liefdevol portret van mensen die er alles aan doen om bij elkaar te blijven, maar bij wie het geluk tussen de vingers door glipt. Met de stemmen van Hilde Segold von Banchet, Christine van Stralen en Bartho Braat.

Golfbrekers - uitzending: vrijdagnacht 8 december Geschreven door dichter Hélène Gelèns (1967), vertelt het verhaal van vier sterke vrouwen ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. (NTR) Regie: Renée van Marissing Tijdens de Eerste Wereldoorlog zwemmen vier krachtige vrouwen, in een zee van machthebbers en dwingelanden, tegen de stroom in. De Frans-Poolse Marie Curie ontwikkelt een mobiele röntgeneenheid voor de gewonden op het slachtveld. De Engelse Hertha Ayrton vindt een middel uit voor de soldaten om de gifgassen van zich weg te krijgen. De Amerikaanse Emma Goldman doet wat ze kan aan vrouwenemancipatie en anti-oorlogspropaganda. En Carry van Bruggen draagt argumenten aan tegen de oorlog en tegen de vrouwenonderdrukking. Een samenzang van powervrouwen. Met de stemmen van Ariane Schluter, Anke van ‘t Hof, Kirsten Mulder en Vera Ketelaar.


Acteurs Peter Drost, Bas Muijs, David Lucieer (vlnr) tijdens opnamen van Schade van schrijver Samuel Vriezen en regisseur Hanneke Hendrix i.s.m. Palentino Media. Foto: Marijke van der Molen (Palentino Media)

Schade – uitzending: vrijdagnacht 15 december
geschreven door dichter, essayist en componist Samuel Vriezen, speelt in Nigeria waar oliewinning ongekende schade heeft aangericht. (VPRO)
Regie: Hanneke Hendrix
Oliewinning heeft grote stukken van de Nigerdelta onleefbaar gemaakt. Maar hoe is dat gegaan? Enkele stemmen proberen een duistere geschiedenis van eeuwen te achterhalen. Tegelijk speelt er een zachte orgeltoon, die plotseling wegvalt. Een polyfoon essay voor stemmen en klanken, over de onomkeerbaarheid van de tijd en de broosheid van herstel.
Wie het werk van componist, dichter Samuel Vriezen kent, rekent allerminst op een traditioneel hoorspel. Door de speciale aandacht voor melodie, herhaling en verdubbelingen doet Schade eerder denken aan werk van Samuel Beckett of de spreekstukken van Peter Handke.
Met de stemmen van Lotte Driessen, Peter Drost, David Lucieer, Bas Muijs, Sytske van der Ster.

Nika – uitzending: vrijdagnacht 22 december
geschreven door dichter Hannah van Binsbergen, is een eerbetoon aan een bekende Russsiche dichter die op 10-jarige debuteerde en op jonge leeftijd overleed. (VPRO)
Regie: Joël Vegt
Uitgangspunt voor dit hoorspel vormt de Russische dichteres Nika Toerbina (1974 – 2002), die in 1984 op haar tiende jaar een bundel publiceerde waarvan de zelf ingesproken versie op
langspeelplaat een groot succes in Rusland werd. Toerbina maakte op haar 27-ste een eind aan haar leven. Nog altijd is Toerbina’s werk in Rusland bekend en geliefd. ‘Nika’ is een eerbetoon aan deze kind-dichter en getroubleerde vrouw. De luisteraar treedt binnen in een wereld van een vergane tijd, de hoogtijdagen van de Sovjet Unie. Zelfs de rivier krijgt een stem en wordt vertolkt wordt door een gezongen tekst.
Met stemmen van: Liz Vergeer (12 jaar), Lisa Smit en Anneke Blok

Foto Chris van Houts: opnames van hoorspel Nika met regisseur Joël Vegt (links). Joël Vegt bij de opname met zangeres voor Nika. Foto: Chris van Houts